Belföld

2009.05.28. 19:33

Ismét Baka Andrást jelölte főbírónak az államfő

Ismét Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének Sólyom László államfő - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-t. Az MSZP szerint most nagyobb esélye van, hogy támogassák a régi-új jelöltet, a Fidesz és az SZDSZ frakciója újra megvitatja a kérdést, a KDNP egyetért a jelöléssel.

feol.hu

 "Sólyom László köztársasági elnök a mai napon az Országgyűlés elnökének írt levelében Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A jelölésről az államfő tájékoztatta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettesét is" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Bárándy Gergely, az MSZP országos elnökségének tagja az MTI-nek azt mondta: az egy évvel ezelőttihez képest nagyobb az esély arra, hogy az MSZP támogassa Baka Andrást, a főbírójelöltnek ugyanis most már van magyarországi bírói és igazgatási tapasztalata is.
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője arról beszélt: a Fidesz egy évvel ezelőtt támogatta Baka András jelölését a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki posztjára, de az új jelölés kapcsán újra megvitatja, hogy támogatja-e a bírót.
Az SZDSZ frakciója jövő héten, szakmai alapon dönt a kérdésben - hangsúlyozta Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője.
A KDNP egyértelműen támogatja a jelöltet - mondta Halász Zsuzsa, a párt szóvivője.
Az MDF vezetőit csütörtök estig nem sikerült elérnie az MTI-nek.
A Legfelsőbb Bíróság legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Azóta két embert jelölt összesen három alkalommal az államfő. Sólyom László először Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját jelölte, aki azonban 2008 májusában nem kapta meg az LB elnöki posztjának betöltéséhez szükséges kétharmados parlamenti támogatást. A képviselők akkor 170 igen és 191 nem szavazattal utasították el a jelöltet. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF már a szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja Baka András megválasztását.
Sólyom László ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem decemberben, sem márciusban nem kapott kétharmados támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!