Belföld

2009.04.27. 15:52

PDSZ: a sztrájk miatt elhalasztanák a német érettségit

Az eredetileg május 8-ra tervezett német érettségi más időpontban való megtartását kéri a közoktatásban várható sztrájk miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A szaktárca közölte: nem tervezi az időpont módosítását.

feol.hu

A tömörülés honlapján tette közzé erre vonatkozó kérését. A LIGA szakszervezetek pénteken jelentette be, hogy általános, országos, több ágazatra kiterjedő sztrájkot hirdet. Ehhez csatlakozik a PDSZ is, és hirdet sztrájkot május 8-án.     
A szakszervezet honlapján azt írta: a PDSZ arra kéri az oktatási minisztert, hogy "a közoktatásban várható jelentős sztrájk miatt intézkedjen a német érettségi más időpontban történő megtartásáról".
A szülőkhöz címzett külön levélben azt kérik, hogy május 8-án a közszolgálati sztrájk napján, az intézmény által megjelölt időpontban a gyermeküket ne küldjék iskolába.
Az érdekvédelmi szervezet kifejtette: azért sztrájkolnak, hogy a kormány a munkahelyek megőrzéséért és a foglalkoztatás biztonságáért valós intézkedéseket tegyen, őrizzék meg a családi pótlék reálértékét és maradjon változatlan a gyermekgondozási segély időtartama.
Követeléseik között szerepel továbbá a lakástámogatási rendszer fenntartása, a táppénz általános mértékének csökkentésére, valamint a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó intézkedések visszavonása. A PDSZ csatlakozik ahhoz a követeléshez is, hogy maradjon fenn a közszférában dolgozók 13. havi juttatása.
Az oktatási tárca sajtóosztálya az MTI kérdésére azt közölte: az oktatási miniszter nem tervezi a német érettségi időpontjának megváltoztatását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!