Belföld

2006.06.26. 22:00

Hõre lágyulunk

<b>Az útra kerülõ aszfalt hõmérséklete 150-180 fok között van </b><br><b>Egyetlen hideg hely a városban a hûtõház, üdítõ egy jó zuhanyozás, a strand Fotó Lázár Lívia </b>

Mórocz Zsolt

- Mama, miért van ilyen meleg a konyhában?
- Ha nem lenne, éhes maradnál!
A konyhában, az utcán, a munkahelyen, mindenütt meleg van. Legszívesebben levetnénk minden ruhát, amit néhányan gyakorolnak is. Eszembe jutnak az iraki asszonyok, akik fekete abajájukban cipelik a gyereküket a hõségben (ott tartós a 30 fok feletti átlag), és egy szem izzadságcsepp sem gyöngyözik a homlokukon. Az arab férfiak fehér leplükben ülnek az utcán, szívják a vízipipát és kortyolják a forró teát. Nem hideg kólát, ásványvizet, forró teát, mert tudják, hosszabb távon jobb szomjoltó a forró vízbe áztatott teafû. Az európai ember is kipróbál minden praktikát a hõség ellen, légkondival koptatja az energiát.
(Folytatás a 4. oldalon)
(Folytatás az 1. oldalról)
Ilyenkor senki nem irigyli (lehet, máskor sem) az útépítõket, akiknek fejére tûz a Nap, ráadásként a terítendõ aszfalt is ontja a meleget. Nem is akármilyet. Ahhoz, hogy minõségi legyen a felület, 150-180 fokos aszfaltréteget kell ráhúzni az útra. (Hidegben ezért mennek ponyvával takartan a szállítók, mert ha kihûl a massza, semmi értelme a leterítésnek.) De most igen nagy meleg van.
Harminchat fok ide vagy oda, vannak olyan helyek, ahol még ilyenkor is állandó a mínusz huszonöt fokos hõmérséklet. Talán nem nehéz kitalálni, hogy Fehérváron a hûtõház falain belül található ez az épületrész. Itt raktáros Szalók Péter, aki készségesen vezetett engem - szoknyában, papucsban, pólóban - és fotós kollégámat a fagyasztó helyiség ajtajáig. Ide a raktárosok pufajkában, kesztyûben, usanka-szerû sapkában hordják be és viszik ki onnan a lefagyasztott árut a targoncákkal. Mivel az én lábaim már a kiáramló mínusztól is szinte jégben álltak, fotósunkra hagytam a bemerészkedést, aki szintén pufajkát öltött.
Van azonban egy, még ennél is bizarabb helyiség, ahol a borsót fagyasztják. Ebben már a szibériaihoz közelít a hõmérséklet, ugyanis mínusz harmincnyolcat mutat a hõ-mérõ. Ide csak speciális védõruhában, naponta egyszer-kétszer, pár percre mehet be a kezelõszemélyzet. Szalók Péter szerint munkájukban fõleg a nagy hõingadozás a zavaró, mert néha ki kell menniük a harminc fokba. Kadlecsik Irén ugyanitt, a quotborsóvonalonquot dolgozik, ahol bár rettenetesen nagy a zaj, de a gyártósoron kellemes tizenöt fok körüli hõmérséklet uralkodik. Akik viszont a tisztítási, válogatási folyamatot végzik, ellenõrzik a hatalmas gépeknél, ugyanúgy izzasztó kánikulában állnak, hiába dolgoznak hûtõházban...

Ezek is érdekelhetik