Alsószentiván

2017.02.02. 15:50

Minden, amit az új alsószentiváni polgármesterről tudni kell

Alsószentiván - Az időközi polgármester-választáson Husvéth Imre személyében új polgármestert választottak január közepén a hatszázhúsz lelkes kistelepülésen.

V. Varga József

Az elöljáró 2010 óta önkormányzati képviselő, 2014-től pedig az alpolgármesteri tisztséget is ellátta. Husvéth Imre 41 éves, tősgyökeres szentiváni, felesége, Zsuzsa a helyi hivatal igazgatási, adóügyi ügyintézője. Réka lányuk 19 éves, egyetemista, a 9 éves Nóra általános iskolás.

A polgármester olvasztár és futballkapus egy személyben. Faluvezetői tisztét társadalmi megbízatásban látja el, 1995 óta olvasztár a Dunai Vasműben, jelenleg kemencevezető, a megyei III. osztályban futballozik, az Előszállás kapusa. Nem panaszkodik, hogy unatkozna.

Husvéth Imre polgármester
Fotó: VVJ

Alsószentiván az alapi közös önkormányzati hivatalhoz tartozik Sárszentágotával együtt, a jegyző Csalovszkiné Mezei Zsuzsanna.

Amint az elöljáró kifejtette: fontosnak tartja a közmunkaprogram folytatását, mivel sok család számára biztosít megélhetést. Ezen belül a kertészet fejlesztése élvez előnyt. Hűtőkamrát és savanyúság feldolgozót terveznek, szociális szövetkezetet hoznának létre az önállósodás útján.

Továbbra is alapvetőnek ítéli és támogatja az általános iskola helyben maradását. A legfrissebb információk szerint szeptembertől a katolikus egyház veszi át az államtól az iskola fenntartását és működtetését. A nyolc évfolyamon jelenleg 54-en tanulnak.

Az egyház a templom felújítására is készül. Alsószentiván, a Fatimai Szűz első magyarországi kegyhelye, 1951 óta zarándokhely.

Céljai között szerepel - amennyiben a szükséges pályázati forrás a rendelkezésükre áll majd - a leromlott állapotú kultúrház felújításának megkezdése. Első lépésben a tetőzet és a nagyterem helyreállítását tervezik. Pályáznak a községháza energetikai felújítására, valamint a szabadban közösségi tér kialakítására (pihenés, sport).

A külterületi utak fejlesztéséhez kisebb méretű komplex munkagépre pályáznak közösen Hantossal, Nagylókkal és Sárszentágotával. Zajlik a szennyvízcsatornázás előkészítése, olyan konstrukcióban gondolkodnak, amelynek százszázalékos a támogatottsága.

A sportpályánál önerőből füves kispályát és játszóteret alakítanak ki, valamint kerti grillt és padokat telepítenek. Már készülnek a június 24-ei Szent Iván-éji és az augusztus 20-ai falunapi programokra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!