A nagy vándorlás

2022.11.10. 11:00

Elhúztak már a vadlibák? (videóval)

Elhúztak már a vadlibák? – kérdezik az emberek, akik tudják, hogy október vége-november eleje a költöző madarak végső nagy vándorlásának ideje Magyarországon. Kimentünk Fejér megye egyik, a vadlúd sokadalom által legkedveltebb terepére, s megnéztük, kik vendégeskednek ott. A Dinnyési-fertőn több mint 20 ezren gágognak éppen.

S. Töttő Rita

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Kicsi a vízszint jelenleg a Dinnyési-fertőn, de éppen elég – fogalmazott a feol.hu kérdésére Fenyvesi László, a fertő őre, akitől megtudtuk azt is: nem csak elhúztak, de jöttek is ide – főleg nyári ludak, amelyek már itt fognak telelni. Jelenleg is legalább több mint 20 ezer példány pihen a tavon. Nehéz őket észrevenni, hiszen jelentősen körülveszi területüket a nádas, ám egy kellemes sétával és madárlesre felkapaszkodással távolról most is megfigyelhetőek. 

Tavaly ebben az időben túl nagy volt a ködfátyol, amely miatt alig lehetett őket észrevenni (erről és a ludak vándorlásáról tavaly itt írtunk) de most, nappal, a déli világosság segített a felfedezésükben. A Dinnyési-fertő természetvédelmi területen található, a Madárdal dalösvényen közelíthető meg. Szakvezetett túrákat tartott a Duna-Ipoly Nemzeti Park égisze alatt a területen Fenyvesi László, aki legutóbb múlt hétvégén invitálta kora esti vadliba lesre a kirándulókat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!