Frissen Fejérből

2021.11.17. 17:00

Talán az egyik legszigorúbb állatvédelmi törvény jöhet

Európa egyik legszigorúbb állatvédelmi törvénye léphet életbe hazánkban, amennyiben a parlament megszavazza az erre vonatkozó javaslatot. Az előterjesztés a büntető törvénykönyvet jelentősen érinti. A szigorítások szükségességére megyénkben is van példa.

Baráth Eszter

Akár egy online állatviadal-közvetítés résztvevői ellen is felléphetnek a hatóságok

Fotó: Pixabay

Korábban is írtunk a kormány által indított, állatvédelemmel kapcsolatos, online konzultációról, annak alakulásáról és a nagy egyetértést mutató eredményről is. A konzultáció egyik kérdésére adott válaszokból egyértelműen kiderült, a lakosság szerint a hatóságoknak szigorúbban kell fellépniük az állatvédelmi kérdésekben. Ezt is figyelembe véve fideszes országgyűlési képviselők törvényjavaslatot fogalmaztak meg.

Sokszor kutya, macska, de sün is volt áldozat

Eszerint a jelenleg érvényben lévő szabályozáshoz képest bővítenék a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadalok szervezésének minősített eseteit. A hatóságok számára szigorúbb fellépés válna lehetségessé mások mellett a különös visszaesőkkel, a mérgezéses esetekkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel szemben, és azok irányába is, akiket korábban már valamilyen oknál fogva eltiltottak az állattartással összefüggő tevékenységtől. Már a természetkárosítás előkészítése is büntethetővé válna abban az esetben, ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, hiszen önmagában veszélyes a méreg kihelyezése.

A felsoroltak közé olyan problémára irányuló megoldást is bevezettek, amely kifejezetten napjainkban bír nagy jelentőséggel. A javaslat ugyanis az állatkínzás minősítő körülményeként határozza meg az online, élő közvetítést. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint az állatviadalok esetén csak a szervezők büntethetők, az új javaslat szerint viszont a résztvevőkkel szemben is szigorúbban léphetnek fel a hatóságok, akár szabadságvesztést is kiszabhatnak.

Akár egy online állatviadal-közvetítés résztvevői ellen is felléphetnek a hatóságok
Fotó: Pixabay

A közelmúltban sajnos megyénkben is több olyan eset történt, ami jól mutatja a szigorúbb törvények szükségességét. A Székesfehérvári Törvényszéken 2020 októberében első fokon 30 nap elzárásra ítéltek egy vádlottat, aki a gondozásába vett kutyát rövid láncon tartotta, rendszeresen hosszabb időre, akár több hétre is ellátás és ivóvíz nélkül hagyta, ami miatt az állat elpusztult. A döntést néhány nap múlva, másodfokon súlyosbították és jogerősen 1 év szabadságvesztésre ítélték az állatkínzót.

Nagy felháborodást keltett az idén nyáron történt esemény, amelynek során egy férfi Székesfehérvár belvárosában egy sünt bántalmazott és elvette életét. A történtekre a térfigyelő kamera felvételein figyeltek fel a közterület-felügyelet munkatársai. A képeken, amiket rengetegen megosztottak a közösségi médiában, látható a férfi. A rendőrség a lakosság segítségét kérte a megtalálásában, ez a felhívás viszont még mindig aktív. A hatóság ismeretlen személy ellen indított eljárást állatkínzás miatt.

Október végén, Fülén egy családi ház udvarán vesztette életét két kutya. Akkor valaki mérgezett kolbászdarabokat dobott a kertbe, aminek elfogyasztását a kutyák nem élték túl. A rendőrség ebben az esetben is ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!