Állatvilág

2015.02.23. 13:30

Idős eb, nem vén eb

Mint mi is, sajnos a kutyánk is megöregszik idővel. És emiatt a kutyánknál is jelentkeznek a korral a betegség jelei.

Lassul a járása kutyánknak, már nem fut olyan gyorsan a bot után, kér a szemeivel, hogy ma ne kelljen lépcsőznie. Sokszor feledékeny lesz, elfelejti, merre lakik, vagy magába fordulva csak bámul maga elé az udvaron. Romlik a látása, emiatt nekimegy az asztalnak, széknek. A szelektív süketséget felváltja a valódi süketség, majd elkövetkezik az az idő, amikor kedvencünk már csak a kézmozdulatainkat érti, a szavainkat már nem hallja.

Mietsch Rita, állatorvos.

Mégis ahogy az embereknél, az állatoknál is létezik a békés, meghitt öregkor, ennek pedig előfeltétele, hogy egészségügyileg ne kelljen megküzdenünk komolyabb problémákkal. Idős korban is igaz az, ami általánosságban: az időben észrevett probléma sokkal könnyebben kezelhető, mint a már tüneteket okozó betegség. Emiatt most a megelőzésről szeretnék beszélni. Javasolt minden idősnek számító kutya esetében a félévenkénti vérvizsgálat és az évenkénti hasi ultrahang vizsgálat.

A rendszeres rutinvizsgálatokon túl az alábbi tünetekkel célszerű felkeresni állatorvost: nehezített járás, gyenge hátsó testfél, nem múló sántaság, sok vízivás, étvágytalanság, duzzanatok a bőrön bárhol, köhögés, teljesítmény csökkenés, kitelt has stb.

Jó Gazdaként ismerjük fel, hogy idősödő kedvencünknek állandóságra, türelemre, odafigyelésre és rendszeres orvosi vizsgálatra van szüksége, ugyanúgy, mint nekünk is. Állataink is sokszor élnek át idősödve nem múló fájdalmakat, megérdemlik, hogy csillapítsuk a tüneteiket. Ha ezeket megkapják, nagyon sokáig tartó, szép öregkoruk lehet, és idősödve is sok örömmel hálálják ezt meg.

Mietsch Rita, állatorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!