Állatvilág

2014.09.07. 17:35

Ne félj a kutyustól!

Pusztaszabolcs - A Kutyabarát Klubot 1991-ben alapították meg a településen, az egyesület azóta résztvevője a város és a kistérség életének.

Tihanyi Tamás

- Kiképzést, orvosi előadásokat, klubnapokat tartunk, mindent, amire igény mutatkozik - mondta a Fejér Megyei Hírlapnak Csombók Pál. Hozzátette, hogy az őszi kiképzés éppen vasárnap kezdődött el. Minden kutyabarátot várunk továbbra is, annál is inkább, mert azt tapasztaljuk, megcsappant a népszerűsége az ilyen szabadidős tevékenységeknek. Kezdetben negyvenen-ötvenen voltunk, most tizen, tizenöten vagyunk egy-egy kiképzés idényben.

- Állatvédőkkel beszélgetve hallom, milyen sokat küzdenek azért, hogy megváltozzék a szemlélet...

- Ezzel a problémával magunk is küzdünk. Szép lassan, de van változás, nem szabad feladni. Azért tudtunk megmaradni, mert azt éreztük, van remény, mindig kaptunk egy kis lökést a további munkához. Sokfelől kapunk támogatást is, hosszú lejáratú, ingyenes bérlettel segít minket az önkormányzat, így nagyon szép kiképzőpályán dolgozhatunk. Minden pályázatot megnyertünk eddig, amit kiképzőszerek építésére adtunk be. Egy kiselejtezett vasúti vagon a raktárunk, tele modern eszközökkel.

Csombók Pált imádják a boxerkölykök, de ez az érzés kölcsönös. Vasárnap indult az őszi kiképzés (Fotó: Lovász Lilla)

- Van, akinek nem ajánlja, hogy kutyát tartson?

- Hogyne, az ilyet el is tanácsoljuk. Fontos, hogy mindenki megfelelő módon bánjon a kutyájával, erre szabályzatot is összeállítottunk és aki nem tartja be a pályarendet, attól meg kell, hogy váljunk.

- Mit szól a kutyatámadásokhoz?

- Örülök a kérdésnek, mert idén nyertünk egy pályázatot, Ne félj a kutyustól címmel indítottunk programot, amelynek során óvodásoknak, kisiskolásoknak mutatjuk be, hogyan kell bánni a kutyákkal.

- Mit jelentenek önnek a kutyák?

- Mindent. Boxertenyésztő vagyok harmadik éve, a versenyeken szép sikereket szoktunk elérni külföldön is.

- Milyen kutya a boxer?

- Az örök bohóc, imádja a gyerekeket. Kemény, ha kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!