Z-Generáció

2015.04.20. 12:59

Néhány jó tanács a tanulóknak, mielőtt munkát vállalnak a nyárra

Május elejétől már egyre több diák vállal munkát a nyárra, de a tanulók zöme még most sincs tisztában a rájuk vonatkozó szabályokkal.

Munkatársunktól

A legkeresettebbek a megyében az üzemi, csomagolói munkák, illetve az irodai adminisztrációs és hostess állások. De bárhol is szeretnének egy vagy két hónapra elhelyezkedni, fontos, hogy tudjanak néhány alapvető információt és tanácsot.

– Az első hullám május eleje környékén jelentkezik, ezek a diákok elsősorban a frissen leérettségizettek köréből valók. A nyári munkakeresés dömpingje viszont közvetlenül az iskola befejezését követő időszakra esik, június közepétől július végéig van a legnagyobb ügyfélforgalmunk. Sok a nyári munka iránti kereslet, de természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbb diákot képesek legyünk foglalkoztatni ebben az időszakban. A nyár eleji lelkesedés a szünidő második felére nagymértékben csökken. Ezért azt javasoljuk azoknak, akiknek júniusban nem sikerült munkalehetőséghez jutniuk, hogy próbálják meg az augusztusi munkavégzésre való jelentkezést, mert ebben az időszakban már a tanulók zöme csak pihenni szeretne – mondta Galler Zsuzsanna a Fürge Diák Iskolaszövetkezet irodavezetője.

A munkáltatók sajnos gyakran kihasználják a tanulók naivságát és tudatlanságát. Így gyakran előfordul, hogy a diákok alig kapnak fizetést vagy egész napos robotra kényszerítik őket. Éppen ezért elővigyázatosnak kell lenniük, s több mindenre is oda kell figyelniük.

– A legáltalánosabb hibák, hogy a diákok írásbeli munkaszerződés nélkül kezdenek el dolgozni. Hajlamosak elfeledkezni a jogaikról, amelyeket így nem tudnak érvényesíteni. Például ha csak egy hónapot dolgoznak, nekik is jár két napos szabadság. Ugyanúgy megilleti őket a minimálbér, de sokan erről sem tudnak, így gondolkodás nélkül belemennek abba, ha a munkáltató alig fizet nekik valamit. Nincsenek azzal sem tisztában a tizennyolc év alatti tanulók, hogy csak napi nyolc órát dolgozhatnak heti öt napon keresztül, s ők éjszakai műszakot sem vállalhatnak egyáltalán – mondta el lapunknak Vörös Viktor, a Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság titkára.

– A legbiztosabb az, ha iskolaszövetkezeteknél keresnek állást a tanulók, mert őket folyamatosan ellenőrzik, s rendesen bejelentik a munkavállaló diákokat. A legfontosabb tanácsom az, hogy írásbeli munkaszerződés nélkül ne kezdjenek el dolgozni, főleg akkor, ha egy vagy két hónapos munkát vállalnak – tette hozzá.

Mindenképpen megéri a diákoknak, hogy a nyáron némi zsebpénzt is gyűjtsenek, ugyanis nemcsak tapasztalatokat nyújt számukra a munka, hanem a nyugdíj összegébe is beleszámít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!