Eskütétel után vita és költségvetés

2018.02.09. 11:30

Csak az ellenzék szavazta le a fehérvári büdzsét

A városatyák csütörtökön tárgyalták meg a 2018-as költségvetést.

Nagy Zoltán Péter

Székesfehérvár 2018-as rekordértékű költségvetését 16 igen, 3 nem szavazattal és 1 tartózkodással fogadta el a közgyűlés

Fotó: Pesti Tamás

Mielőtt megkezdődött volna a napirendek tárgyalása, a Székesfehérvár 1-es és 2-es választókerület bizottsági tagjai és póttagjai esküt tettek a közgyűlés tagjainak jelenlétében. Az 1-es választókerület választási bizottságának alakuló ülése hétfőn lesz, mert a kötelező 3 tag és 2 póttag közül egy hiányzott az eskütételről. A 2. választókerület választási bizottsága teljes létszámmal jelen volt. Ebbe a kerületbe tartozik a megye észak-nyugati területe, valamint Székesfehérvár Feketehegy-szárazrét, Maroshegy és Alsóváros. A bizottságok tagjainak eskütétele után a fehérvári közgyűlés megkezdte a 2018-as év költségvetési vitáját, amit a bizottságok korábban tárgyaltak már.

Bár Cser-Palkovics András polgármester kérte a képviselőket, hogy ugyan kampány van már, de Székesfehérvár költségvetését próbálják meg kampánymentesen megtárgyalni, ennek ellenére egy-két csörte előfordult a testületi ülésen. A DK képviseletében a második napirendi ponthoz szólt hozzá Ráczné Földi Judit, majd Róth Péter alpolgármester kért szót, és tájékoztatta a testületet, hogy Ráczné Földi Juditról kampányfilm készül a közgyűlés alatt, aminek jogi akadálya nincs, de jó, ha mindenki tudja. Róth Péter később így korrigálta mondatait: – Kedves képviselő asszony, ön mindig jókedvűen szokott felszólalni, most nem, ami nem jó. Itt a közgyűlés, a jegyzőkönyv és a tévénézők előtt bocsánatot kérek! Azt hiszem, mindannyian – a viták ellenére – ezért a városért dolgozunk... Hogy lássa, mennyire komolyan gondolom, amit mondok: magam teljes mértékben támogatom a baloldali javaslatokat, de csak akkor, ha önök is komolyan gondolják. Csak akkor gondolják komolyan, ha felelősséggel szavaznak, és igent mondanak a költségvetésre. Ha nem szavazzák meg, akkor ezek a javaslatok csak politikai puffogtatások.

Székesfehérvár 2018-as rekordértékű költségvetését 16 igen, 3 nem szavazattal és 1 tartózkodással fogadta el a közgyűlés
Fotós: Pesti Tamás

A fideszes alpolgármester szavai után a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője foglalta össze a költségvetésre való felkészülés lehetőségeit. Horváth Miklósné felhívta a figyelmet, hogy a módosításokra 3 hét állt rendelkezésre, amikor bárki nyújthatott volna be javaslatot. Farkas László, a Költségvetési Bizottság elnöke a Fejér Megyei Hírlapot tájékoztatta Székesfehérvár 2018-as költségvetésének főbb paramétereiről. Elmondta, hogy soha ekkora költségvetési számmal nem dolgozott a megyeszékhely. 2018 teljes költségvetési összege 70,4 milliárd forint. Ebből működtetésre, üzemeltetésre, jóléti ellátásra 28,6 milliárd forintot szán a város.

Fejlesztésekre 38,6 milliárd forintot fordíthat Székesfehérvár, melyből 26 milliárd forint kormányzati támogatás érkezik és 4,4 milliárd uniós. Az önkormányzat önrésze 8 milliárd forint, amihez a Székesfehérvár Városgondnoksága költségvetésében szereplő 2,7 milliárd forint is hozzáadódik.

A szocialista Márton Roland értékelésében megjegyezte, hogy sok a központi, állami elvonás. Erre reagálva a polgármester elmondta:

- Mindig is volt állami elvonás, amit leginkább a jobban működő önkormányzatoktól a rosszul működő önkormányzatoknak biztosítanak, mint például jelen esetben a szocialista vezetésű Szegednek.

 

Végül a költségvetést a képviselő-testület a jobbikos Horváth-Tancsa Ágnes tartózkodása, a szocialista Márton Roland, a DK-s Rácné Földi Judit és az Együtt képviselője, But Sándor ellenszavazatával elfogadta. A 13 pontos költségvetésből csak 3 pontnál tartózkodott az ellenzék, a többit megszavazta.

„NAGYON JÓ, DE LESZAVAZOM”

Márton Roland szocialista képviselő bírálatában megemlítette, hogy keveset fordít a város közösségi közlekedésre, egészségügyre, oktatásra, de sportra túl sokat, ugyanakkor előnyként említette a hatalmas tartalékképzést.

But Sándor az Együtt képviselője felszólalásában dicsérte, nagyon jónak tartotta a költségvetést, de kijelentette, hogy nem szavazza meg. Indokában a hangsúlybeli eltéréseket említette.

A baloldal harmadik képviselője, Ráczné Földi Judit a szociális lakásépítést hiányolta, és a sportpályák építését kritizálta.

Cser-Palkovics András az ellenzék szavaira így reagált:

- Van egy komoly filozófiai különbség arról, mit gondol Fehérvárról a baloldal és mit a jobb. Önök ezt a várost továbbra is egy mezőváros szintjén szeretnék tartani. A jobboldal pedig egy olyan, Közép-Európában jegyzett várost szeretne, amely az életminőségével tartja itthon, vagy hozza máshonnan ide az embereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!