lehullt a lepel a felvételi ponthatárokról

2018.07.26. 07:00

Minden kiderült, reméljük, mindenki derült Fejér megyében

Országszerte több helyen is pontváró partikat szerveztek a leendő hallgatóknak: közös volt az öröm és az esetleges bánat is.

Tömegek gyűltek össze, hogy együtt reméljenek, örüljenek Fotó: MTI

Bár Fejér megyében is számos diák maturált ebben az évben, lapunk nem értesült itt szervezett pontváró buliról. Azonban a tegnap 20 óra környékén telefonjukat nyomkodó fiatalok sokat elárultak magukról: többségük a Felvi internetes oldalát böngészte, hogy megtudja, felvették-e az áhított főiskolára, egyetemre. Noha a hivatalos értesítő dokumentum még nem érkezett meg a fiatalokhoz, s az SMS-értesítés sem számít elsődleges forrásnak, a pontszámokból már ki lehet következtetni, mit hoz számukra a jövő szeptembertől.

A cisztercis osztály nagy részét felvették oda, ahova vágyott

Maráczi Rodrigó a Ciszterci Szent István Gimnáziumban végzett, elsődlegesen Győrt célozta meg, ezen belül is a közlekedésmérnöki szakot. Az idei ponthatárnál (284) 86 ponttal ért el jobb eredményt. Emeltszintű érettségit nem tett, mivel azt az egyetem és a várható pontszám sem követelte meg. Bakó Fanni és Édes Eszter szintén a székesfehérvári Ciszterci diákjai voltak, s ők is sikerrel vették az akadályokat. Fanni Gödöllőre megy, azon belül is vidékfejlesztési agrármérnöki szakra. Ő sorrendet módosított, amit nem bánt meg: miután februárban leadta jelentkezését, változott a véleménye arról, pontosan mi is érdekli, és miként szeretne később elhelyezkedni.

Tömegek gyűltek össze, hogy együtt reméljenek, örüljenek Fotó: MTI

A másik két helyen a pszichológiát és a közösségszervezést jelölte meg. Az agrárkar meghatározott pontszámát (284) túlteljesítette. Eszter teljes mértékben céltudatos volt: egyedül a Pécsi Tudományegyetem orvosi karát jelölte meg, amelynek pontszáma idén 418 pont volt. Jócskán túllépte ezt, így 462 pontjával az ország délebbi részére teszi át székhelyét szeptembertől.

Nem mellesleg Fejér megyében a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Dunaújvárosi Egyetem (DUE), a Kodolányi János Főiskola (KJF), valamint az Óbudai Egyetem (OE) hirdetett szeptemberben induló képzéseket. A képzési szint, a munkarend és a finanszírozási forma változatos volt: alap, osztatlan és felsőfokú szakképzések, nappali és levelező, valamint államilag támogatott és költségtérítéses szakok egyaránt szerepeltek a kínálatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!