Vacog a fog, ráz a láz

2018.02.11. 20:00

Az influenzajárvány már köztünk van

Az influenzaszezon kellős közepén járva a járvány megfékezhetetlennek tűnik. A kórokozók terjedéséről beszélgettünk a higiénés főorvossal.

S. Töttő Rita

A fertőzés akár 7-10 napig is eltarthat. Ha lehet, addig kerüljük a közösségi tereket - tanácsolja a szakember

Fotó: Shutterstock

Sokak feje felett lebeg a kérdőjel a járvány időszakában: mehet már a gyerek közösségbe? Visszatérhet a felnőtt a munkába?

Rendszerint az első tünetek érkezésekor tudja már az ember, hogy őt is elérte „a nyavalya”: tüsszentés facsarja az orrot, kapar a torok, melegszik a homlok. Hogy ilyenkor ki, milyen praktikákat alkalmaz, megszokás kérdése, ám ha komolyodnak a tünetek, érdemes felvenni a kapcsolatot a háziorvossal – javasolja Gömöri Gábor, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház higiénés osztályának vezetője. Ha valaki, hát ő igazán tudja, mennyire fontos ilyenkor megfékezni a kórokozók továbbterjedését. Nem mindig veszünk ugyanis tudomást arról, hogy a téli nyavalyákat nem véletlenül hívják cseppfertőzéssel terjedő légúti betegségeknek. Egyetlen orrfújással, tüsszentéssel átragaszthatjuk embertársainkra a betegséget, de ugyanez igaz a buszon, a vonaton, a moziban – szóval mindenhol, ahol sok ember egyszerre van jelen.

Aki teheti, messze kerülje el a tömegeket vonzó közösségi tereket – ha egészséges, azért, ha beteg, azért – egyezünk meg a főorvossal, aki szerint laikusként az ember nem tudja eldönteni, mennyire súlyos a betegsége, s hogy milyen ellátást igényel. Ezért kell mindenképp konzultálni a házi orvossal. Persze a legjobb, ha személyesen keressük fel, ám tudjuk jól: amikor ráz a láz, ólomsúlyok húzzák a beteget az ágyba, nehéz észérvek mentén cselekedni: ezért is mondja a szakember, hogy a minimum az, ha felhívjuk az orvosunkat!

Ebben a szezonban meglehetősen lassan kezdődött a járvány, ami talán az eddigi enyhébb időjárásnak is köszönhető. Ám a statisztikák azt mutatják, egyre nagyobb számban érkeznek a betegek „influenzaszerű tünetekkel” az orvosokhoz. Tehát kijelenthetjük: a járvány zajlik, tombol, köztünk van. A klasszikus tanácsot már talán a gyerekek is ismerik: ne menjünk közösségbe, pihenjünk sokat és fogyasszunk sok folyadékot!

Gömöri Gábor higiénés szakorvos: csökkenthető a kórokozók terjedése
Fotós: Nagy Norbert

Emellett lázcsillapítás és tüneti kezelések tömkelege enyhítheti a szenvedéseket, persze csak ha szakszerűen, nem túladagolva, nem keresztfolyamatokat elindítva alkalmazzuk őket!

Gömöri Gábor szerint az influenza elleni védőoltás beadatása még mindig nem késő:

- Még ha teljes védettséget nem is biztos, hogy elérünk vele, de egy esetleges megbetegedésnél enyhébb lefolyásra számíthatunk – érvel a szakember. A járványos időszakokban, amikor az influenza mellett megjelennek a torokgyulladással, fülgyulladással és egyéb kellemetlen tünetekkel járó megbetegedések, gyakran felmerül az antibiotikum szükségessége is.

A két véglettől óvja a beteget az orvos: egyrészt hozzá nem értőként, orvosi javaslat nélkül ne kezdjünk el „maradék”, családi gyógyszertárban fellelt antibiotikumok ötletszerű alkalmazásába! Másrészt viszont, ha a házi orvos előírta, akkor pontosan úgy és annyi ideig szedjük, ahogyan azt ő kérte!

- Az antibiotikum szedését semmiképp ne hagyjuk abba az előírt idő előtt, akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat! A szervezetünkben az elégtelen kezelés miatt még megmaradt kórokozók rezisztenciát alakíthatnak ki az antibiotikummal szemben, vagyis a későbbiekben az a gyógyszer már nem biztos, hogy hatna – tudtuk meg.

Egy átlag influenzaszerű megbetegedés 7-10 napig is fertőzhet, ennyi ideig minimum érdemes kerülni a közösségeket. A tüsszentés, orrfújás, köhögés ekkor még továbbterjesztheti a kórt, ráragasztva azt az egészségesekre.

A fertőzés akár 7-10 napig is eltarthat. Ha lehet, addig kerüljük a közösségi tereket – tanácsolja a szakember
Fotós: Shutterstock

Persze tapasztalatból tudja mindenki: bizonyos tünetek sokkal tovább is eltarthatnak, vannak például, akik az egész telet végig köhögik. Ezekben az esetekben is az orvos legyen az, akire elsősorban hallgatunk, ne pedig a közösségi információs terek önjelölt gyógyítói!

SOKAT TEHETÜNK A MEGELŐZÉSÉRT

  • Igyekezzen az egészségesektől félrevonulni a beteg
  • A család minden tagja mosson rendszeresen kezet
  • A papír zsebkendőt egyszer használjuk. Orrfújás, tüsszentés után dobjuk ki szemetesbe
  • A kézmosás mellett a kézfertőtlenítő szerek használata is indokolt, sőt, az otthoni felületeket is gyakrabban lehet kezelni fertőtlenítő szerekkel: kilincseket, vizes helyiségeket, kapcsolókat, távirányítókat, mindent, amihez gyakran nyúlunk
  • Gyakori, akár óránkénti szellőztetés
  • Gyakoribb takarítás
  • Ágynemű gyakori cseréje, (ha anyaga engedi) magas hőfokon, fertőtlenítő adalékkal való mosása
  • Szájmaszk alkalmazása
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!