a Székesfehérvári Királyi Napok keretében

2018.08.13. 20:00

II. András életét és uralkodását bemutató kiállítás nyílt Székesfehérváron

A történelmi ismeretek hiteles és élményszerű közvetítése nemcsak feladata, küldetése is a múzeumnak

Sági Zoltán

Fotó: Molnár Artúr

– A történelmi ismeretek hiteles és élményszerű közvetítése nemcsak feladata, küldetése is a múzeumnak – emelte ki bevezetőjében Nagy Veronika, az intézmény igazgatóhelyettese, aki elmondta: a II. András életének és uralkodásának történelmi eseményeit bemutató időszaki kiállítás tudományos megközelítésben, közérthető formában mutatja be a kort. Érdekesség, hogy az Országos Levéltárral együttműködésben elkészültek, és bemutatásra kerülnek II. András és Imre király bulláinak nemes másolatai.

A kiállítás az Aranybulla 800. évfordulójának előkészítő eseménye is

Az ünnepélyes megnyitó Cser-Palkovics András köszöntőjével kezdődött. A polgármester elmondta: a Székesfehérvári Királyi Napok másfél hetének tematikája évről évre változik, de minden évben együttműködést tesz szükségessé, hogy a megemlékezés elemei összekapcsolódjanak. Ez az összmunka teszi lehetővé, hogy a rendezvénysorozat végére elmondhassuk: úgy éreztük jól magunkat, hogy közben tisztelegtünk hagyományaink, értékeink, történelmi múltunk és annak személyiségei előtt – és ismeretanyaggal is gazdagodtunk.

A tárlat mind a köztudott, mind a kevésbé ismert eseményeket egyforma súllyal kívánja bemutatni az érdeklődőknek Fotó: Molnár Artúr

– Három olyan kiállítás van most a városban, amelyek feltérképezésével biztos, hogy mindenki élményekhez jut – emelte ki a polgármester, utalva még a Csók István Képtárban látható Barokk mennyország és a Vörösmarty Színház előterében berendezett Szent Erzsébet-kiállításra. Elhangzott: jelen tárlat az Aranybulla 2022-ben esedékes 800. évfordulójának előkészítő eseménye is, amely évfordulót a városnak a maga idejében méltóképpen kell megünnepelnie.

A kiállítást megnyitó Belegrai Tamás régész elmondta: az egyik szervező alapelv az volt, hogy a tárlat – amely a történeti vonal felvázolásának, a főbb események kibontásának és a szentföldi hadjárat bemutatásának pillérhármasán nyugszik – mind a köztudott, mind a kevésbé ismert eseményeket egyforma súllyal jelenítse meg.

A kurátorok: Belegrai Tamás, Pokrovenszky Krisztián és Szabados György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!