Romba döntött, feltúrt kertek

2018.09.05. 20:00

Rendszeresen igénybe veszik Mór belterületét a vadállatok

Egy belterületen – például az utcán – kószáló vaddisznó, róka vagy szarvas nagy ijedségre adhat okot. A bosszúság akkor társul ehhez az érzéshez, ha az állatok a kertünket is feldúlják.

Szanyi-Nagy Judit

Elkerülhető a belterületi vad–gépjármű találkozás, valamint a kert feltúrása is

Fotó: Illusztráció

– Mór közepén több alkalommal láttam már rókát vagy görényt átkelni az úton. Azonban lakott területen a vadászat tiltott, és a befogó használata is veszélyes lehet, főleg a gyermekekre – tér rögtön a lényegre Haas Béla vadászati ágazati igazgató. Mint megfogalmazza, a lakott területek, főként a kertek, külterületen a zártkertek speciálisak, hiszen azokat valamilyen úton-módon védeni kell. Sőt, mivel ezeken a birtokokon vadászni sem lehet, s nem mellesleg az önkormányzat sem tudja szabályozni a vadállományt, nagyjából tehetetlenek a hivatalos szervek.

Belterületen kerítéssel és vadriasztó szerekkel védekezhetünk

– Ha a kertünkben jelentős vadkárt tapasztalunk, azt a jegyzőnek jelenthetjük be. Ezt követően azonban már a felkért szakértő véleménye számít majd, aki azt is megvizsgálja, hogy a vadásznak milyen ráhatása van az esetre, a vadra. A tulajdonosnak kell bizonyítania a vadásztársaságnak felróható magatartást, például azt, hogy odahajtották a vadat, a kert közelében etetnek… Ám a belterület megfelelő védelméről a tulajdonosnak kell gondoskodnia, belterületen a vadász nem tevékenykedhet, így a kárt valószínűleg teljes mértékben a károsultnak kell viselnie – magyarázza a szakember.

Elkerülhető a belterületi vad–gépjármű találkozás, valamint a kert feltúrása is Fotó: illusztráció

Mindenesetre, ha vadat látunk, azt érdemes a lakott területhez kapcsolódó vadászatra jogosult személynek jelezni. Hogy pontosan ki ő, az a kormányhivatal agrárügyi főosztályának velencei székhelyű földművelésügyi osztályán deríthető ki. Az azonban biztos, hogy a belterületen, illetve magánterületen észlelt vadállat esetén annak befogása, valamint az esetleges kártérítési igénnyel kapcsolatos teendők nem a rendőrség hatáskörébe tartozó feladatok – hívták fel figyelmünket a megyei sajtószolgálat munkatársai.

Más a helyzet, ha vad és gépjármű találkozik, különösképpen személyi sérülés esetén. Ekkor ugyanis feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül. Ennek körülményeit a rendőrség minden esetben egyedileg vizsgálja.

Belterületen kicsi az esély

A helyszíni szemle során készített jegyzőkönyv alapját képezheti bármilyen további intézkedésnek. A bejelentést követően a rendőrség értesíti az illetékes vadásztársaságot, amely gondoskodik a megsérült vagy elpusztult állat elszállításáról. Aki a vadállatot elütötte, nem viheti el a baleset helyszínéről saját célú felhasználásra, mivel az lopásnak minősül – tájékoztattak. Ugyanakkor – s ezt már Haas Béla hangsúlyozza – lakott területen belül kicsi az esélye annak, hogy vad és gépjármű találkozzon. Ennek oka, hogy a legfeljebb 50 kilométer per órás sebességhatáron belül nagyobb valószínűséggel lehet elkerülni az ütközést.

Külön útmutató készül

Ezért is ajánlott a vadveszélyre figyelmeztető külterületi szakaszokon – például egy kivilágítatlan erdei részen – akár ugyanekkora sebességgel közlekedni. Nem mellesleg a vadkárok felmérésére külön útmutató elkészítését tűzte ki célul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén júniusban. A szóban forgó dokumentum négy alappillérre épül: a körülmények tisztázására, a terepi szemlére, a pénzügyi értékelésre és a szakvélemény készítésére. A célkitűzések között az is szerepel – írják a közleményben –, hogy az eljárás olcsó végrehajtású, a vadkár mértékének megállapítása objektív, a felmérés pedig a kár megállapításában részt vevő személyek szubjektivitásától mentes legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!