Koronavírus Fejérben

2020.04.23. 07:34

Harminckettővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Fejér megyében

Az elmúlt heteket a koronavírus és az annak megelőzésére tett intézkedések alakítják. Összegyűjtöttük a szerdai nap ehhez kapcsolódó, megyénket érintő híreit.

feol.hu

Forrás: Pixabay.com

181 fertőzött a megyében

Szerdán összesen 175-re nőtt a regisztrált fertőzött emberek száma Fejérben. Csütörtök reggel elképesztő számokat mutatott a koronavirus.gov.hu oldal térképe, ugyanis a fertőzöttek száma már 213 fő, tehát egy nap alatt 32 újabb fertőzöttet regisztráltak.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Helyzetjelentés New Jersey-ből

Tekes Eszter 2006 óta él az Amerikai Egyesült Államokban, azon belül is New Jersey államban, Essex megyében, ami jelenleg a második legfertőzöttebb terület az USA-n belül. Eszter beszámolt nekünk arról, milyen is a helyzet jelenleg, milyen szigorításokat vezettek be és milyen körülmények uralkodnak, az amúgy nyüzsgő New Jersey-ben. A beszámolót ebben a cikkünkben olvashatják el.

A Kríziskezelő Központ továbbra is segít a hajléktalanoknak

Cser-Palkovics András bejegyzése szerint a Kríziskezelő minden szükséges óvintézkedést megtéve, továbbra is segít a hajlék nélkülieken városszerte. A központba befogadott személyek izolációs megoldásokkal, szigorú korlátozások mellett részesülnek gondoskodásban. Az intézményben bejárási és kijárási tilalom van érvényben. A szükséges védőfelszerelések rendelkezésre állnak, biztosított a tesztelés lehetősége is.

Jön a honvédség a koronavírussal érintett megyei otthonokba is

Ahogy azt az Operatív Törzs április 20-i sajtótájékoztatójának közlései alapján megírtuk, Fejér megye bodajki, mezőszilasi és seregélyesi idős otthonaiban van jelen a koronavírus.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az április 22-i sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatosan hozzátette: továbbra is zajlik az idős otthonok ellenőrzése. – Kiemelten ellenőrizzük az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét, az oktatásukat, a védőeszközök, fertőtlenítő szerek meglétét és az elkülönítés feltételeit. Azokat az alapvető tárgyi személyi feltételeket tehát, melyek a járványügyi intézkedések végrehajtását szolgálják – majd pedig hozzátette: a honvédség folytatja az idős otthonok fertőtlenítését, mégpedig ott kezdve, ahol már volt fertőzött – így tehát az érintett Fejér megyei intézményekbe is előbb érkeznek. A fertőtlenítést az intézményvezetővel egyeztetve végzik, azokon a részeken, amelyek közös használatúak. Szintén érinti Fejér megyét az a bejelentés, mely szerint segítve a szociális intézmények működését, az Operatív Törzs felajánlásának megfelelően április 22-én egy újabb rakományt szállítanak ki, mégpedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságok megyei kirendeltségeihez, melyeken keresztül eljuttatják az egyéni védőeszközöket a fenntartó intézményeibe. Ezúttal országos szinten 1,3 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt szállítanak ki, ebből jut most a Fejér megyei szociális és gyermekvédelmi intézményekbe is.

Egy havi tiszteletdíj a nehéz helyzetben lévő rácalmásiak támogatására

Látjuk, hogy a koronavírus milyen rettenetes bajt hozott ránk. Rácalmás önkormányzatának vezetői, képviselői, a bizottságok külsős tagjait is beleértve ezért egyhangú döntéssel ajánlották fel az áprilisi, egyhavi tiszteletdíjukat a nehéz helyzetbe került helybéliek támogatására.

A szakemberek majd kidolgozzák ennek felhasználási módját, de így van mihez nyúlni, ha valakinek hirtelen segítség kell – mondja Schrick István, Rácalmás polgármestere. További helyi példákat is sorol. A 70 év felettieken kívül minden szociálisan rászorulónak meleg ételt szállítanak ki. Ingatlanonként két – ahol kellett több – szájmaszkot adományozott az önkormányzat, ezeket az óvodapedagógusok vitték ki mindenkinek. Szintén az önkormányzat tízezer forint értékű élelmiszercsomaggal segítette a rászorulókat, védőfelszerelést és eszközöket biztosított az egészségházban dolgozóknak és gondoskodott az épület fertőtlenítéséről is.

Négyezer maszkot adományozott a Corvinus a kórháznak

– A Corvinus számára stratégiai fontosságú székesfehérvári campusa, hiszen a város és az egyetem közötti együttműködés évről évre egyre eredményesebb, így kézenfekvő volt, hogy akárcsak a sikerek, úgy a kialakult válsághelyzetben a gondviselés is közös. Az egyetem ezért érezte fontosnak, hogy a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház részére négyezer darab szájmaszkot ajánljon fel, melyet a város önkormányzatának segítségével juttatunk el a kórház részére – nyilatkozta Dr. Pavlik Lívia, a Budapesti Corvinus Egyetem kancellárja.

A helyi igényekhez és tapasztalatokhoz igazították a piac nyitvatartását

A hosszan elnyúló kijárási korlátozások szabályait lassan kezdjük megszokni, így már egyre kevesebb alkalommal állják utunkat boltosok az üzletekben és biztonsági őrök a nagyobb bevásárlóközpontokban. A piacok esetében azonban történtek változások. A változásokról szóló cikkünket ide kattintva tudják elolvasni.

Egyszeri támogatás: a munkájukat elvesztők kaphatják meg Fehérváron

A járványhelyzet a munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt nehéz helyzetbe hozza, ezen igyekszik könnyíteni a városvezetés.

Közösségi oldalán ismertette a járványhelyzettel összefüggésben kidolgozott szociális és gazdaságvédelmi terveket Cser-Palkovics András polgármester. Közleményében hangsúlyozta, az önkormányzat erejéhez mérten segít minden rászorulót, ezzel védve a fehérvári családokat és a munkahelyeket. Az álláskeresők számában jelentős növekedés mutatkozik. A városvezetés legfontosabb célja, hogy a jelenleg álláskereső státuszban lévők mielőbb újra munkába állhassanak. Az újabb támogatási formával azoknak szeretnének segítséget nyújtani, akik a járványhelyzettel összefüggésben veszítik el munkahelyüket és válnak álláskeresőkké. – A járási hivatal tájékoztatása szerint a székesfehérvári állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező új álláskeresők száma 673 fő. Ők állami álláskeresési járadékra jogosultak – olvasható a közleményben.

Az önkormányzat az állami járadékot kiegészítve, az álláskeresési járadékot kimerítő székesfehérvári álláskeresők számára nyújt szociális rászorultság alapján egyszeri, vissza nem térítendő pénzbeli ellátást. A veszélyhelyzeti települési támogatás keretében a székesfehérvári álláskeresők egyszer, álláskeresési ellátásuk utolsó teljes havi nettó összegével azonos, de legfeljebb százezer forint összegű pénzbeli ellátásra jogosultak. Az igényléshez szükséges formanyomtatvány elérhető a város honlapján. Emellett a gazdasági szektor helyi szereplőit is igyekeznek segíteni a járvány ideje alatt. Ennek eredményessége érdekében az önkormányzat a vállalatokkal, a vállalkozókkal és az érdekképviseletekkel együttműködve veszélyhelyzeti gazdasági konzultációt indított. Az intézkedés célja, hogy a városvezetés pontos képet kapjon a helyi gazdasági helyzet jelenlegi kihívásairól, valamint hogy megfelelő gazdasági stratégiákat alakíthassanak ki a veszélyhelyzet utáni időszakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!