egyre több néző jár a teátrumba

2018.06.11. 07:00

Andrássy Máté és Varga Lili ujjára került idén a Vörösmarty-gyűrű

Szombaton formálisan lezárta a 2017-18-as évadát a Vörösmarty Színház. Tóth Ildikó kapta az Évad színésze, Dénes Ferenc, díszítő az Évad dolgozója elismerést. A Vörösmarty-gyűrűt Varga Lili és Andrássy Máté érdemelte ki.

Majer Tamás

Andrássy Máté és Varga Lili ujjára került idén a Vörösmarty-gyűrű Fotó: Koppán Viktor

– Amikor készültem erre az évadzáró beszédemre, rájöttem arra, hogy az elmúlt időszakban művészettel foglalkoztam a legkevesebbet – vágott bele in medias res a társulat és a sajtó előtti felszólalásába a nagyszínpad rivaldafényében Szikora János színházigazgató.

– Nem foglalkoztam műsortervvel, évadértékeléssel, a következő évad művészeti elképzeléseivel. Egyetlen egy dologgal foglalkoztam, ez tette ki a hasznos időm száz százalékát, a pénz! – erőteljes felütése volt ez egy díjkiosztó központú összejövetelnek. – Azért volt kénytelen erre, mert úgy érzékeltem, hogy a társulat jelentős részét ez foglalkoztatja, a pénz – gördültek elő újabb, protokolltól mentes, őszinte szavak.

Nem mellesleg: egyre több néző jár a teátrumba.

Andrássy Máté és Varga Lili ujjára került idén a Vörösmarty-gyűrű
Fotó: Koppán Viktor

97 ezer fejű színházi nagyérdemű közönség

Szikora János tájékoztatta társulatát, hogy a színház fenntartójának, az önkormányzatnak nem szándéka emelni az intézmény éves költségvetését, ugyanakkor – már a mögöttünk lévő évadban is – módjában állt, hogy emelje egyesek fizetését – a költségek átcsoportosításával.

– Viszonylagos felhatalmazást kaptam, hogy azzal a pénzzel, ami van, azzal ügyeskedjek, játsszak, és azzal próbáljam a pillanatnyi méltánytalanságokat kiküszöbölni – ismertette az igazgató.

Az évad legjobb színésze Tóth Ildikó Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Hozzátette még, véleménye szerint az önkormányzat érthetően gondolja úgy, hogy ők a maguk részéről mindent megtettek, s immár az államon a sor. Majd emberei tudtára hozta, hogy Fekete Péter, újonnan kinevezett kulturális államtitkár – ex békéscsabai színházigazgató –, hathatós közbenjárása révén van remény a változásra. A kulturális ágazatban dolgozók bértáblájának kialakításán dolgoznak, amely reális, hatszámjegyű fizetésemeléssel kecsegtet.

Egy évadösszegző kisfilm után Szikora János szólt arról, hogy július végével megszűnik a tánctagozat. Helyette fizikai színházi tagozat alakul. Ezt a teátrum repertoárváltozása indokolja.

Fotó: Koppán Viktor

Eztán jött a díjkiosztás. Az Évad színésze címet Tóth Ildikó nyerte el. Dénes Ferenc díszítő kapta az Évad dolgozója titulust. A Vörösmarty-gyűrű Varga Lili és Andrássy Máté színművészeknek ítéltetett.

Az évad számbéli mutatói kiválóak, felülmúlják még a tavalyit is. 383 előadást/rendezvényt tartott a színház, amelyekre 97 088 néző váltott jegyet. A látogatottság 97,43 százalékos volt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!