Trubadúrvarázs, Janusszal

2018.02.02. 11:30

Gáspár Ferenc regényéhez versek is születtek egy pályatárstól

A Királykút Emlékházban mutatta be új könyvét Gáspár Ferenc, aki érdekes ifjúsági regényeket is írt korábban.

Bokros Judit

Könyvbemutató

Fotó: Koppán Viktor

Gáspár Ferenc több olvasmányos, történelmi hátterű, ifjúsági kalandregény írója (például: A strucc vére, A sárkány álma). Dolgozott tanárként, újságíróként, s a mai napig folyóiratokban publikálja novelláit. Felnőtteknek szóló regénye utoljára 2007-ben jelent meg Ördögvér címmel, majd 2016-ban egy monográfiát adott ki Pósa Zoltánról.

Tavaly pedig megjelent a legújabb felnőtt regény, Janus címmel, s a titokzatos Trubadúrvarázs alcímmel. Az ajánló szerint a művet könnyed és vérbő fantázia jellemzi, ám a hagyományos történelmi regény jegyeit is magán hordozza. Izgalmas párosításnak tűnik, és további érdekesség, hogy a prózát a szerző barátjának, Diószegi Szabó Pálnak a versei törik meg. Kettős műfajú kötetről van tehát szó, amelynek a létrejöttéről Gáspár Ferenc így mesélt:

– Tokajban kezdődött az egész. Diószegi akkor kérdezte tőlem, hogy miért nem írok magyar trubadúrról regényt. Mondtam, hogy azért, mert nem volt ilyen, vagy nem tudunk róla. Ezért azt találtam ki, hogy Janus Pannonius, miközben összeesküvést sző Mátyás király ellen, szerelmes lesz. Közben több mint 270 évvel korábban él egy Ádám nevű trubadúr, Imre király udvarában, akiről Janus elkezd álmodni. S nem lehet tudni, hogy a Janus által megtalált verseket ő vagy pedig Ádám írja… Valójában e költemények köszönhetők Diószeginek, akivel szinte folyamatosan küldözgettük egymásnak a szövegeket interneten. Volt, hogy én kértem tőle valamit, aztán ő magától írt egy szerelmes verset, amit én beépítettem a szövegbe.

Balról Bakonyi István, aki ezúttal Gáspár Ferencet kérdezte Fotó: Koppán Viktor

A regény háttere tehát történelmileg valós tényeken nyugszik, de igen nagy teret kap benne a fantázia. S kiderül, hogy bizony az akkori embereket is a maihoz nagyon hasonló problémák foglalkoztatták – például, fölvetődik az országból való távozás gondolata, ebben azonban a szerző nem foglal állást.

Gáspár Ferenc az ifjaknak és a felnőtteknek egyaránt szeret írni. A különbség talán az, hogy utóbbiak esetében kissé jobban elengedheti a fantáziáját és olyan pikánsabb részleteket is megírhat, amit fiataloknak szóló műben nem illik. Illetve, az ifjabb korosztály számára nagyon lényeges a pontos fogalmazás. Olvasói szerint filmszerűen ír, a jelenetek mindig valami izgalommal érnek véget, így ösztönözve a továbbolvasást – mondta az író, aki a tanítást jó ideje alkalmanként, rendhagyó történelem vagy irodalom óra keretében gyakorolja.

Ilyenkor bemutatja másolatokat tartalmazó fegyvergyűjteményét. Ezzel és regényein keresztül próbálja izgalmasabbá tenni a tananyagot. Van iskola, ahol ifjúsági művei közül el is olvastatnak néhányat a rendhagyó óra időpontjáig, s a diákok kérdéseket tehetnek föl Gáspár Ferencnek. Izgalmas játék ez – fűzte hozzá az író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!