Van igény a művelődési lehetőségekre

2018.01.06. 15:30

A Vértes településein virágzó kulturális élet zajlott tavaly

Az alábbi hasábokon a 2017-es esztendőben Csákváron és a környező kisebb településeken történtek között mazsolázunk.

Borsányi Bea

shsh

Január

A Csákvári Önkormányzati Társulásból 2016-ban kilépett Szár után január elsejével Bodmér, majd később Újbarok is kivált.

Etyeken a Hernyák-birtokon hetedik esztendeje látványos körülmények között égettek boszorkányt, amely a néphagyományoknak megfelelően az óév minden kellemetlenségét képviseli, s amely a tűz martalékává válva segíti a körülötte állókat abban, hogy elengedjenek minden nehézséget, amit az elmúlt esztendő hozott.

Február

2017-ben Möntör Máté László kapta a Csákvár Ifjúsági Díj kitüntető címet. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-gitár művész és gitárpedagógus szakos hallgatója a vers-, és prózamondás után pártolt át a zenéhez.

Kiss László, a csákvári iskola konyhájának vezetője a Nagyrétre hívta a város lakóit, hogy együtt korcsolyázzanak és fakutyázzanak kicsik és nagyok. A nagy hidegben volt gulyás, és forró tea.

A Vérteskozma és Csákvár közötti Kotló-hegyen emlékmenetre gyűltek össze tizenöt település lovasai, hogy a második világháború 1945 januári eseményeit felidézve emlékezzenek.

Március

Második polgármesteri ciklusának közepén lemondott Balogh István, Bodmér polgármestere, aki úgy érezte, az egyik képviselő kikezdte, aki ráadásul nagyon csúnya módon beavatkozott az egyházi ügyekbe is. Utóbbi folyományaként Balogh István 36 év után az egyházi gondnoki munkáját is feladta.

Csákváron hatodik alkalommal rendezte meg az Asszonyfarsangot a Vértes Múzeum Baráti Köre a múzeum nagytermében. Az összejövetel ezúttal is jó hangulatban zajlott.

Csákváron megtartották a szokásos Asszonyfarsangot fotó: Archív

Április

Hetedik alkalommal szervezték meg a Csányi László kórustalálkozót Csákváron, amelyet ebben az évben az emlékév kapcsán Kodály Zoltán köré építettek. Az eseményen jelen volt Csányi László lánya, Valéria is, aki az Operaház karmestere.

Lovasberényben a hónap végén 25. alkalommal rendezték meg a falunapot.

Május

Első alkalommal hirdették meg a zámolyi kaszacsatát, amelyen hagyományos kézi és gépi kasza kategóriákban küzdöttek meg a jelentkezők egymással.

Szelle Kálmánnét Vértesboglár díszpolgárává avatták.

Csákváron fórumon mutatták be a város központjának megújítására készített terveket, amelynek megvalósítására több pályázatot is elnyert a település.

Szelle Kálmánnét Vértesboglár díszpolgárává avatták Fotó: Archív

Június

A Csákvári Evangélikus Egyházközség Harmonia Floriana Kórusa egy hétre Erdélybe utazott a német pyrbaumi, testvérgyülekezettel közösen

Vértesacsán Szent Iván éj ünnepére várták a helyieket, akik számos programon vehettek részt az est folyamán. Zámolyon pedig már a július eleji Mészisztock fesztiválra készültek.

Július

A Csákvári Emlékházban múzeumi emlékszobát nyitottak a település történetében meghatározó Esterházy család emlékeivel. Az avatón a szalagot Esterházy Márton, a gróf unokája vágta át.

Zámolyon a Településképi Arculati Kézikönyv elkészítéséről és a Településképi rendelet megalkotásáról hoztak határozatot, amelyhez a zámolyiak véleményét is várták.

Augusztus

Elkészült és felkerült a település honlapjára Bodmér települési kézikönyve.

A Csákvári Torna Klub hetvenedik születésnapját ünnepelte, amelyen jelenlegi és egykori tagok számos történetet elevenítettek fel.

Augusztus 20. tiszteletére számos településen rendeztek ünnepséget, falunapot, amelyen rengeteg színes és érdekes program szerepelt.

A csákvári kézműves kiállításon a foltvarrók is megmutatták, mit tudnak Fotó: Archív

Szeptember

Vértesacsán útjára indult a heti rendeszerességű baba-mama klub, Gyúrón pedig ingyenes szűrővizsgálatokon lehetett részt venni.

Csákváron társadalmi munkában, összefogással dolgoztak a helyi horgásztársadalom tagjai, hogy kitakarítsák a horgásztavat, amely már régóta váratott magára.

Október

Az 1910-es évek mestereinek és tágabb értelemben a csákvári fazekasok nagy múltú generációinak állítottak emléket az Oroszi testvérek a Tűzoltótoronyban megnyílt kiállítással.

Zámolyon megkezdődött a belterületi utak kátyúzása, míg Gánton a készülő településképi arculati könyvvel kapcsolatban várták a véleményeket.

A Csákvári Evangélikus Egyházközség Harmonia Floriana Kórusa Fotó: Archív

November

Spányi Antal megyéspüspök megáldotta a Szent Vince Szeretetotthon megújított kápolnáját Csákváron.

Négy együttes részvételével november 18-án tartották a IV. Gánti Dalostalálkozót.

Benedek Katalin néprajzkutató, az MTA tudományos főmunkatársa, egyben Benedek Elek dédunokája volt a vendége a csákberényi művelődési házban

December

A közelgő év végére tekintettel számos településen osztottak tűzifát és rendeztek jótékonysági eseményeket a rászorulók megsegítésére. Természetesen nem maradtak el az adventi ünnepi műsorok és a ünnepségek keretében a gyertyagyújtások, a karácsonyi vásárok sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!