Gyermekek hazája

2017.12.17. 20:23

Üzenet értékű a születendő gyermekek számának növekedése

Királykisasszonyokat és királyfiakat „koronáztak” szombaton délelőtt a Fejér megyei kistelepülésen, Sárkesziben.

V. Varga József

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozata szerint – a korábbi szűkebb kezdeményezést követendő – 2017-ben országossá szélesítették a rendezvényt. Mely szerint még karácsony előtt „közhírré tétetik” mind a tizenkilenc megyében és a fővárosban, hogy az előző esztendőben – arányaiban – hol született a legtöbb kisgyermek. A Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet Fejér megyében elsőként az 595 lakosú Sárkeszi érdemelte ki, a faluban tavaly 9 gyermek született. Őket várták szombaton „udvartartásukkal”, szüleikkel, testvéreikkel, nagyszüleikkel egyetemben a faluház „tróntermi” ünnepségére.

Fotó: V. Varga József

A ceremóniára kilenc apróság volt hivatalos a faluház „tróntermébe” szüleikkel, testvéreikkel és nagyszüleikkel egyetemben. Név szerint: Belléncs Lili, Budai Leila Aletta, Demeter Baltazár, Dudás Abigél Dóra, Egyed Dominik Zalán, Farkas Barnabás, Kovács Borbála, Mészáros Tamás és Tormás Gergő. A gyermekek mindannyian 2016-ban születtek – ki január 5-én, ki pedig december 28-án.

Fotó: V. Varga József

A Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház először az idén adományozta a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet annak a Fejér megyei településnek, ahol a lélekszámhoz viszonyítva – a KSH adatai alapján – a legtöbb gyermek született 2016-ban. Ezt a címet tavaly az 595 lakosú Sárkeszi érdemelte ki. A kis faluban 9 gyermek született! – emelte ki Braun Katalin, az adományozó szervezet munkatársa.

Fotó: V. Varga József

 

A falu emléktáblát és oklevelet kapott, a királykisasszonyok és királyfiak pedig kis korona-plakettet, emléklapot és ajándékot.

Farkas Gyuláné polgármester köszöntőjében a kistelepülés öröméről és gyarapodásáról szólt, társadalmi és gazdasági értelemben egyaránt.

Elhangzott: minden kisgyermek királykisasszony és királyfi a saját családjában. A cím átadása üzenet értékű: a települések népességmegtartó erejének kulcsa minden megszületett gyermek.

Tekintsék meg galériánkat is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!