Vértesalja

2010.11.18. 03:28

Lámpával keresték Mártont

Mány - Nem kellett kétszer mondani senkinek az iskolában, hogy lámpással keressék a korán sötétedő estében Szent Martint! Márton a német nyelvterületekről Martinként érkezett úgy 300 éve hozzánk, s most ismét így szólongatták őt a templomdombon a gyerekek.

Zsohár Melinda

Saját maguk készítették a papírlámpásokat a mányi gyerekek, akik tanáraikkal együtt mind belevetették magukat a hagyományőrzésbe! Játék, múltidézés, édes pogány izgalom és Európa egyik legkedvesebb keresztény alakja körül forgott minden Márton napon a mányi Hársfadombi Általános Iskolában. A német nemzetiségi nyelvet oktató faluban már csak a legöregebbek beszélik a sváb beszédet, amelyet az ősök hoztak valamikor a kies magyar földre. A kitelepítés után ittmaradtak nem tanították meg gyermekeiket úgy, miként azelőtt évszázadokon át az elődök az övéiket.  Mára két generáció kimaradt, s csak visszatanulni lehet a nyelvet - a szerencsés és kevés kivétel kivételével!

- Minden évben keressük Szent Martint, azaz Mártont a lámpás felvonuláson - ismétli Czirkelbach Erzsébet tanárnő, míg egy egész iskola diákserege hörpöli az udvaron nagy fazekakban gőzölgő forró teát, s falja hozzá a finom kakaós kalácsot. Ánosiné Vass Zsuzsi és Fuchs Jánosné Juliska nem győzik szelni a konyhán a finom kelt tésztát. - Erzsike neve nem igényel magyarázatot, édesapja családját is kitelepítették 1948-ban, csak azok visszaszöktek Heidelberg mellől, makacsul, dacosan. Mányra.

Különben ez az esti lámpás vonulászás bármilyen ürüggyel is izgalmas, varázslatos dolog, s attól, hogy közösen teszik, méginkább. A Hársfadombi Iskola a katolikus templom mellett áll, óriási fák övezik, a késő őszi koromsötétségben lehet választani, hogy a szellemeket űzik-e atavisztikus izgalommal, vagy Martint-Mártont, a szentet kutatják, aki kardjával kettéhasított köpönyegének felét a didergő koldusra terítette

- Keressük a régi szokásokat, a falusi élet hagyományait nem eresztjük el - fűzi hozzá Erzsike. - Szabó Julianna és Kellermann Gitta tanárnők az őszi betakarítás szokásait ápolják az iskolában. Idén a felsősök Csörgei István pincéjébe látogattak el, a szőlősgazda teendőit szemrevételezni. Bokodi Sándor gazda pedig szép régi házába, tekintélyes gazdasági udvarába engedett bepillantást nekünk - sorolja a tanárnő az iskolai új hagyományokat. - Az alsósok a betakarítás szavait, szerszámainak nevét tanulták meg magyarul és németül, a tökfaragáshoz még gyümölcsszobrászt is hívtunk, hogy teljes legyen az élmény! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!