Vértesalja

2009.09.03. 02:29

Házhelyszemlén

Vértesalja - A környék falvai közül jónéhányban találhat eladó telkeket a potenciális vevő, az önkormányzatok azonban csak komoly kockázattal mernek új utcákat nyitni.

Tóth Péter

Pár héttel ezelőtti riportunk helyszínén, Fehérvárcsurgón az önkormányzat nem idegenkedett annak idején a földek kisajátításától, s még ha a pereskedések nyugalommal le is zárultak, példájukat csak kevesen követnék. A falvakba beköltözni vágyók lehetőségeit ezúttal felülnézetből tekintjük át, aszerint, hol mennyiért mérik az üres háztelkeket, egyáltalán, eljutott-e arra a pontra az önkormányzat, hogy új utcát nyisson. Olyan kistelepüléseken, mint Söréd, a növekedés elemi érdek volt, már csak azért is, mert elhelyezkedése miatt a falu okkal számíthatott betelepülőkre. Az utcák száma 2004 óta megduplázódott, kettőről négyre, pár évvel ezelőtthöz képest ma már jóval nehezebben lehet új lakosokat toborozni. Az első új utcában a telkek körülbelül 80 százaléka szinte azonnal elkelt, a folytatás már kevesebb sikert hozott: az 1000 négyzetméteres, 2,5 millió forint plusz áfa összegért árult, közművesített házhelyek nagyobb része most is üresen áll a falu sorban negyedik utcájában. Érdeklődőből ugyan nincs hiány, a legtöbben azonban várakozó állásponton vannak, a nehézséget a telkek kialakításakor felvett hitelek törlesztése okozza. Nyereségként annyit elkönyvelhet a falu, hogy az utcanyitások óta megduplázódott az óvodások száma.

Bakonycsernyén nincsenek egységes méretű telkek, a legkisebb 1174, a legnagyobb 1252 négyzetméteres, teljes közművesítés mellett négyzetméterenként 400 forint plusz áfáért árulja őket az önkormányzat. Körülbelül tíz telek áll még szabadon, az árat egy évvel ezelőtt pályázati pénzek bevonásával tudták jelentősen levinni. Kezdettől fogva törekedtek arra, hogy a telkek árusítását összekössék a Fecskeház megnyitásával, az ottani 24 apartman valamelyikét ingyen bérlő fiatalok öt év után kedvezményes áron juthatnak telekhez. Magyaralmáson csak a közművesítésre vállalkozott az önkormányzat, az új utcában kizárólag magánkézben lévő telkekhez lehet hozzájutni. Jellemzően ott is áll az építkezés, ahol már megvan az új tulajdonos. Egyetlen értékesíthető lakóingatlanként most 8600 ezer forintért kínálja az önkormányzat az egyik ikerház egyik felét, a remélt bevételt már a költségvetésbe is betervezték. Más települések még csak terv szintjén foglalkoznak azzal, hogy kibővítik a lakott területüket, ezen a ponton néha nem is tudnak túllépni. Bodajkon reményteljesen néznek a jövőbe, az új sportcentrummal szemben 20-23, 600 négyzetméteres, panorámás telkeket alakítanának ki, adott esetben konzorciumot is létrehoznának a tulajdonosokkal. Pusztavám önkormányzata immáron hat éve kéri az állami vagyonkezelőtől, hogy adjon át egy egyhektáros területet, ennek híján most egy másik területen próbálnak telkeket kialakítani, előzetesen 1600 forintra lőtték be a négyzetméterenkénti árat. Balinkán még ennél is hosszabb ideje húzódik a vita, a mecsértelepi részen már az átminősítés is horribilis összegekbe kerülne. Alkudni mostanra éppen lehete - a dologban persze jóval kevesebb már a fantázia, mint 2002-ben volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!