Vértesalja

2009.04.02. 02:29

Beszél kicsi angol?

Mór - A Nyelvek napját rendezték meg a múlt pénteken a Táncsics Mihály Gimnáziumban. A nyelvtanulást népszerűsítő program pályázati pénzből valósult meg.

J. Mező Éva


A Nyelvek napján idegen nyelven beszélgettek a fiatalok
Fotó: FMH

A legnépszerűbb mini nyelvóra a francia volt, ezt követte a japán, a spanyol, majd a román. Az érdeklődés sorrendjébe természetesen az iskolában tanított nyelvek nem számítottak bele, így azt talán mondani sem kell, hogy a Nyelvek napja rendezvényen a beszélgetés nem magyarul folyt: a fiatalok értették a szót angolul és németül.

A nyelvek ünnepe egybeesett Lomb Kató születésének 100. évfordulójával, ezért mindenekelőtt rá, az első magyar szinkrontolmácsra emlékeztetett a zsibongóban felállított jubileumi kiállítás.

- Ha valakit, akkor őt nyugodtan nevezhetjük hungarikumnak - beszélt róla a diákoknak az egyik főszervező, a nyelvi munkaközösség vezetője, Véghné Páris Erzsébet -, de nemcsak azért, mert tíz nyelven kereste kenyerét és 27 nyelven beszélt, hanem azért is, mert egészen egyéni módon tanulta ezeket a nyelveket. Nem tankönyvekből. Eredeti nyelven választott magának olvasmányt, abból silabizálta ki a szavakat és a grammatikát, nyelvtanár nélkül.

Mit lehet elsajátítani Lomb Kató nyelvtanulási technikájából? A műhelymunkák során felvetődő kérdésre legautentikusabban azok a vendégelőadók és egykori tanítványok adták meg a választ, akik a gyerekeket arra biztatták, kell nyelveket tanulni, attól válnak világpolgárokká, attól nyílik ki előttük a világ. Pintér Hajdara Noémi tanárnő évekig élt Kínában, ő ennek a nyelvnek a szépségeit mutatta be. Az öt éve hazánkban élő Stefano és Marco kapucinus szerzetesek az olasz nyelvét. Angelica Károlyi hat nyelven beszél. Előadását magyar nyelven kezdte, egy idő után franciára váltott, végül anyanyelvén, németül fejezte be. A nyelvtanulásban ő a szülők felelősségét, a gyakorlásban az utazás fontosságát emelte ki. Egyik megállapításával új perspektívát nyitott a diákok előtt: angolul sokan tudnak, érdemes más nyelveket is tanulni. Ők például lámpással keresnek franciául tudó embert, amikor munkájukhoz szükségük lenne rá. Turi Balázs, Bakonycsernye polgármestere cserediák volt Finnországban.

- Egyetlen szót tudtam csak, amikor 1994-ben leszálltam Helsinki repterén: köszönöm - bátorította elindulásra a fiatalokat. Most felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, és sokáig idegenvezetőként kereste kenyerét, ezenkívül komoly feladatának tekinti még, hogy a Forma-1 finn pilótáinak nevét megtanítsa helyesen kiejteni ismerőseinek.

Az ünnepi műsor végén díjak sokaságát osztották ki a rendezők, a többi között a kép-versíró verseny győztesének, azoknak, akik a legjobb verseket írták egy hangra, a novellák és versek fordításaiért, az internetes vetélkedő győzteseinek és a meghatározott témákra megfogalmazott dolgozatokért. Minden feladatot természetesen németül vagy angolul teljesítették a diákok.

Az egész évben folyó rendezvénysorozat ezzel nem ért véget. A programot az Alcoa Alapítvány támogatta, és minden hónapban más-más terület kerül reflektorfénybe: a kultúra, a zene, az internet vagy az olvasás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!