vélemény

2020.10.13. 07:20

Zrínyi Miklós, a Magyar vitéz szobra jogosan viselheti a vitézi rend címerét

„Megfejtett szoborrejtély: Zrínyi Miklóst ábrázolja a Magyar vitéz” írja lapjuk lelkendezve. És nagyon igaza van! Történelmünk tele van háborúk, csaták, harcok és dúlások maradványaival, így mindig nagy öröm, ha múltunk egy-egy megmaradt ereklyéje fölbukkan, vagy kiderül eredetisége, származása, története.

A vitéz szobra Zrínyi Miklóst ábrázolja

Fotó: FMH-Archív

Így az ismertetés is igaz örömet és megnyugvást kelthet mindenkiben, akinek kedves a származása, magyarsága, nemzete története.

Gróf Zrínyi Miklós neve, történelmi szerepe örök értéke a magyarságnak és a (velünk oly hosszú ideig, közel 800 évig egy hazában élő) horvátoknak is – hiszen a Zrínyi család horvát nemzetiségű, magyar főnemesi család volt. És két magyar vitézt is adott a hazának! Gróf Zrínyi Miklós a Szigetvári hős várkapitány 1566-ban Szulejmán (a nagy) szultán ellen védte Szigetvárát, és esett el ott. (A Bécsben székelő „magyar király”, a császár segítsége elmaradt!)

Majd dédunokája, a költő és hadvezér gróf Zrínyi Miklós vesztette életét 1664-ben – állítólag vadkan vadászat során – akit az akkori Habsburg uralkodó sem segített csatái során.

MAGYAR VITÉZ volt mindkettő! És mi, mai magyarok büszkék vagyunk, és szeretettel gondolunk rájuk! A mi hőseink voltak.

Éppen ezért nehéz olvasmány volt az ismertető cikk azon része, amely szerint a szobor valódi személyét felismerő, bizonyító történész, Négyesi Lajos a „múzeum részéről kezdeményezzük, hogy a szoborról távolítsák el a téves elnevezést tartalmazó, és egyáltalán oda nem illő gránittáblát, és esetlegesen egy fehér mészkőlapon tüntessék fel Zrínyi nevét.”

A vitéz szobra Zrínyi Miklóst ábrázolja

Nos, ez ellen illik tiltakozni, sőt ellentmondani! A szobor valóban hasonlít Gróf Zrínyi Miklós a költő és hadvezér eddig ismert arcvonásaira. Így nyugodtan viselhetné a költő eredeti, teljes magyar nevét. És emellett az eddigi megnevezését is, hiszen a Magyar vitéz elnevezés teljes mértékben illik mindkét Gróf Zrínyi Miklósra egyaránt! A sérelmezett gránittábla a vitézi rend címerét ábrázolja. Azt a címert, amelyet a vitézi székház is viselt a szobor mellett. Ez a mai cikkből is egyértelmű! A vitézi székház a vitézi rend összes vagyonával vagy megsemmisült a második világháború hazai csatái következtében, vagy elkobozta, „államosította” az 1945 után uralomra jutott politikai hatalom.

A vitézi rendet azonban nem tudták megsemmisíteni, mert bár idehaza betiltotta a szovjet szuronyokon nyugvó hatalom, a vitézek nyugaton több mint negyven éven át, saját erőből és meggyőződésből tartották életben. 1992-ben került haza, mint a Vitézi Rend Magyarországi Törzsszéke, Göncz Árpád akkori köztársasági elnök ajánlatára, mint az akkori (és ma is hatályos) törvények szerint bejegyzett „társadalmi egyesület”!

Ennek a jogfolytonossága vitathatatlan. És Zrínyi Miklós, a Magyar vitéz szobra büszkén és jogosan viselheti a (történelmi) vitézi rend címerét! Ezzel talán, még Négyesi Lajos történész úr is egyetérthet.

vitéz Hajdú Szabolcs

a vitézi rend tb. törzskapitánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!