SÉTA

2019.05.11. 07:30

Kilencéves kora óta koptatja a porondot Richter Flórián

A Richter cirkusz igazgatója, Richter Flórián több díjat tudhat magáénak, köztük a legrangosabb Arany Bohóc-díjat, amit 2008-ban a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon nyert el.

A cikk szerzői Richter Flóriánnal Fotó: Iskola

Ezt a cirkuszvilág Oscar-díjának tekinthetjük. Egyik fehérvári előadásuk előtt volt szerencsénk néhány kérdést feltenni, így kicsit közelebb kerülhettünk hozzájuk, jobban megismerhettük őket.

Hogyan kezdődött a cirkuszi pályafutásod, mikor volt az első fellépésed?

– Én tulajdonképpen már beleszülettem, családunk nyolc generáció óta foglalkozik ezzel. Felmenőink az 1800-as években Németországban alapították az első cirkuszt és innen vándoroltak tovább. Az első fellépésem 9 éves koromban, Japánban volt. Édesanyám a lovas akrobatacsoport tagja volt, de egy rosszul sikerült mutatvány közben lesérült, így be kellett ugranom helyette. Azóta is a porondot koptatom – mosolyodott el Flórián.

Szerepel a műsorban fiad, Kevin és lányod, Angelina is. Félted őket egy veszélyesebb produkció alkalmával?

– Persze, hogyne! Jobban féltem őket, mint magamat bármikor. Azonban ez nekik is az életük része, mindenben támogatom őket.

Ebbe az életformába bele kell születni, vagy akár egy civil is csatlakozhat hozzátok?

– Természetesen bárki csatlakozhat hozzánk aki rendelkezik tornász háttérrel vagy esetleg a pesti artistaképző iskolába jár és szeretne velünk dolgozni.

Mennyi idő egy műsort összerakni, felkészülni a produkciókra?

– Tavasszal már edzünk a következő évre, hogy a közönség mindig egy megújult műsort láthasson. Tavaly is tavasszal jártunk Fehérváron, azonban egy teljesen másik műsorral. Viszont vannak olyan állataink, amelyek teljesen idomítatlanul kerülnek hozzánk, velük több idő a felkészülés.

Tudnál még mesélni arról, hogy mit csináltok a szezonon kívül?

– Március közepétől november elejéig tart a turné, azonban ezután karácsonyi műsorokat adunk elő, többnyire külföldön, más cirkuszoknál. Január-február az az időszak, amikor általában otthon szoktunk lenni, Budapesten. Ezen kívül nagyon szeretünk a Balatonon lenni, úszkálni, biciklizni – fejezte be Richter Flórián.

A cikk szerzői Richter Flóriánnal
Fotó: Iskola

Ezután fiával, a 18 éves Richter Kevinnel sikerült beszélgetnünk, aki már ilyen fiatalon világrekordot írt a Magyar Lovas Posta nevű produkcióval.

– Mikor először voltam porondon, akkor féléves voltam, szüleim vittek be egy lovon. Az első fellépésem 4-5 évesen lehetett két pónival.

Ennyi fellépéssel a hátad mögött izgulsz még mielőtt porondra lépsz?

– Igen, bár ez az évek alatt csökkent, de egy egészséges drukk mindig van bennem – mondta el Kevin. Majd babonáiról kérdeztük, azonban arról csak annyit árult el, hogy ezek olyan dolgok az előadások alatt amiket a nézők észre sem vesznek, de nekik sokat jelentenek.

Mondanál néhány szót arról, milyenek az edzéseitek?

– Rendkívül fárasztóak, egy nap négy-öt órát minimum edzünk, ebből valamennyit állatokkal, a maradék időt pedig saját magunk fejlesztésére fordítjuk. Általában én találom ki az elemeket, majd egyeztetünk a csapattal, ezután kezdődik a gyakorlás.

Voltak komoly sérüléseid?

– Ezek ebben a szakmában elkerülhetetlenek, velem is előfordultak már kisebb-nagyobb sérülések, például: bokatörés, zúzódások. De szerencsére ennyivel megúsztam – lélegzett fel Kevin.

Hol szeretsz a legjobban szerepelni? Van kedvenc helyed?

– A karácsonyi műsorok, gálák a kedvenceim, mikor külföldön vagyunk, például Hollandiában vagy Németországban.

Így, hogy ilyen sokszor jártok külföldre, a nyelv mennyire ragad rád?

– Igazából már hat nyelven beszélek. Angolul, olaszul, németül, románul, kicsit spanyolul és most már kezdem érteni az oroszt is. Ekkor megérkezett a beszélgetés alatt megrendelt dupla sajtos pizza, megkoronázva ezzel Kevin napját.

 

Jacsó Blanka, Kaibás Kitti 12.A,

Tóparti Gimnázium Székesfehérvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!