Utazó

2011.11.16. 11:32

Kincsvadászat a PLT lapjainál

Szeptemberben és októberben egy-egy vasárnapon autók százai jelentek meg megyéink különböző, amúgy csendes kirándulóhelyein. Mi történhetett? - kérdezték sokan a helyiek közül, amikor felfigyeltek a nagy nyüzsgésre. Hamarosan kiderült, kedvenc lapjuk invitálta a térségbe a vendégeket.

Győrffy István

A geocaching sokakat vonz, számosan hódolnak hazánkban is a GPS-kereső játékoknak. Erre alapozva hirdettek nagyszabású, négymegyés "kincsvadászat" játékot a PLT lapjai szeptemberben és októberben. Megyénként két, eddig még túlságosan nem ismert kirándulási helyszín GPS-koordinátáit tettük közzé a Fejér Megyei Hírlapban, a veszprémi Naplóban, a Vas Népében, a Zalai Hírlapban és a Dunaújvárosi Hírlapban, s kedvező fogadtatást, vendéglátást is ígértünk a koordináták alapján fellelhető tájainkon. Összesen tehát nyolc egymást követő vasárnap vártuk az olvasóinkat megyéink különböző turisztikai pontjain.

Mint az olvasóink előtt ismert, a játékot hétről hétre a szerdánként megjelenő Utazó magazinunk koordinálta, ebben jelentek meg a soron lévő hét megkeresendő helyszínének rejtvényei, sejtetve persze azt is, hogy milyen izgalmas lehetőségek várják ott a kirándulókat.

A játék első állomásán, a Veszprém megyei Kisapátiban (Tapolca közeli tanúhegyek térsége) nem várt mértékű érdeklődéssel leptek meg bennünket olvasóink. Százával érkeztek az autók, s a nap végére több mint hatszáz pecsétgyűjtő füzetet kellett kiosztani, lepecsételni a helyi kedvezményekre jogosító kuponokat.

A résztvevők ugyanis a kuponok segítségével a megszokottnál olcsóbban, gyakran fél áron vehették igénybe a környék vállalkozásainak szolgáltatásait. Éttermek, fürdők, várak, múzeumok és szállásadók is örömmel csatlakoztak akciónkhoz. A legtöbb kirándulót a második állomás, a vasi Ság-hegy vonzotta, ott összesen 650-en élvezték az eléjük táruló panorámát.

A túrázók gyakran családtagjaikkal, barátaikkal keresték fel a célpontokat. Fejér megyében Móron, Pákozdon, Zalában Letenyén és Kallósdon, Veszprémben a már említett Kisapáti mellett és Somlón, Vasban Celldömölkön, valamint Velemben szinte már ismerősként üdvözölték egymást a játékosok.

A pecsétek folyamatos gyűjtésével minden vasárnap egy-egy lépéssel közelebb kerültek a kirándulók az értékes nyereményekhez. A nyolc helyszínen összesen 3885 pecsétet osztottak ki hoszteszeink. A szabályok szerint a nyolc túrából minimum négyet kellett teljesíteni ahhoz, hogy a játékosok részt vehessenek az értékes nyereménysorsoláson.

De az már az első napon kiderült, nem a nyereményeken volt itt a fő hangsúly, inkább a kirándulások nagyszerű élménye vonzotta az olvasóinkat.

Sokan kértek bennünket, hogy folytassuk ezt a kezdeményezést, jelöljünk ki jövőre is olyan látogatási helyszíneket, amelyek még nem felkapottak, de érdemes felkeresni ezeket, mert gazdagabb lesz azáltal az ember, ha látja őket, ha megismerheti az adott hely hangulatát.

Olvasóink szerint a geocaching játékunk egyik legnagyobb érdeme az volt, hogy olyan, számukra eddig ismeretlen helyszínekre is "elnavigáltuk" az embereket, amelyek mellett eddig csak elmentek, vagy ahova maguktól nem jutottak volna el. A másik, igen pozitív látogatói kiemelésként pedig azt említették, hogy a kedvezményt nyújtó partnereink révén egész napos programot kínáltunk a résztvevőknek.

Igen örülünk annak, hogy lapjaink játékát jól átgondolt, körültekintően megszervezett és hatásosan kommunikált akciónak minősítették a résztvevők, akik végül is nem várt létszámban keresték fel a nyolc, megyéinkbeli kirándulási helyszínt. De örülünk annak is, hogy a játékot figyelemmel kísérte a PLT-lapok mintegy hétszázezres olvasóközönsége, visszajelzéseink szerint igen sokan olvasták el az egyes helyszínek történéseiről beszámoló riportjainkat.

Ilyen fogadtatás után egyértelmű, hogy a geocaching játékot a jövő évi közösségi programjaink sorában folytatni fogjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!