2022.04.17. 15:30
Szokások, amiket nem ismertem - Külföldön tanulni kihívással és izgalommal jár
Sorra jönnek a meglepetések, szokatlan és furcsa helyzetek. „Siesta vagy fiesta” ezeket a spanyol szavakat sokat hallottam, de hogy pontosan mit is takarnak, azt itt kint tapasztaltam meg. Már fél éve Spanyolországban, Castellón de la Plana nevű városban tanulok egy cserediákprogrammal. Az ország elég nagy, így a szokások is helyenként eltérőek. Ebben az írásban olyan furcsaságokat osztok meg, amiket az ittlétem alatt tapasztaltam meg.
Nyáron a nagy melegben azért nem is olyan rossz ötlet az a,,siesta”. Engem a mai napig megviccel…
Forrás: Sándor Tamara
„Siesta” – avagy a délutáni pihenőidő
Talán az egyik legismertebb spanyol szokás az a délutáni pihenőidő vagy pár órás alvás. Megkérdeztem a velem egyidős spanyol barátaim, és mosolyogva azt mondták, hogy ők ezt nem tartják, igaz egyetem mellett nehéz is lenne (bár sokszor jól jönne). Ma ez a szokás leginkább a kisboltok és különféle szolgáltatások nyitvatartási idejében mutatkozik meg. Nyitva vannak reggel 8-tól 14 óráig, majd körülbelül 3 órás szünetet tartanak, és újra kinyitnak 17 óra fele, cserében este 9-10 fele zárnak. Ráadásul vasárnap szinte minden zárva van. Én nem tudom, hogy ez mennyire kedvező nekik, az biztos, hogy engem a mai napig „megviccel”. Igen nagyokat szoktam nevetni, amikor a bolt előtt jut eszembe, hogy „siesta” idő van…
Ügyintézés – lassan, nyugodtan, ráérősen
A legelső tapasztalatom, amikor megérkeztem Spanyolországba az a vonatjegy-vásárlás, pontosabban annak a lassúsága volt. A következő vonatig másfél órát kellett várni, az automaták nem működtek, a jegypénztárnál körülbelül öt ember állt sorba. Gondoltam, pár perc, és én jövök, de végül lekéstem a vonatot. Nem tudtam elképzelni, mi tart ennyi ideig, aztán megértettem: az ügyintézés hihetetlen lassú nagyon sok helyen. Nem sietnek sehova. Ha valaki késésben van, akkor már mi is azt mondjuk: ne aggódj, ez Spanyolország. Az egyetemen az órára félórás késéssel még mindig vagy tíz ember érkezik, a tanár nem szól semmit. Persze a legtöbbször az órák sem kezdődnek pontosan. Egyébként sok stressz lekerült rólam ezzel a mentalitással. Idő kell ahhoz, hogy hozzászokjon az ember, vagy találjon más megoldást, mint például, hogy a vonatjegyet online is meg lehet venni…
Közvetlenség – Hogy vagy?
Legtöbbször azt tapasztalom, hogy nagyon közvetlenek és segítőkészek a spanyolok. Mondjuk a közvetlenség viszonyítás kérdése, mert egy szintén cserediák brazil barátnőm nem értette miért emelem ki ezt mindig, náluk az a természetes, ha marad a szülinapi tortából, megkínálják a szomszédot is.
Amikor próbálok spanyolul beszélni, és elmondok egy félmondatot helyesen, vagy rendelek valamit a kávézóban, a spanyolok biztatnak, és elmondják, mennyire jól beszélek. Pedig nem olyan nagy művészet kérni egy szendvicset, de akkor is jólesik ez a hozzáállás.
¿Cómo estás? Hogy vagy? Váratlanul ért a kérdés az elején, ismeretlen emberektől, mint például, amikor lakást kerestem, a főbérlő így üdvözölt. Na, most erre mit mondjak? Hogy ideges és fáradt vagyok, mert ez a nyolcadik lakás, amit a héten megnézek? Aztán megszoktam, és már én is reflexből ezt kérdezem. Nem várnak hosszú és részletes választ. Ez a köszönés része és egy kedves gesztus.
Vagy szintén egy jó tapasztalat, hogy a buszsofőrök milyen barátságosan üdvözölnek, viccelődnek. Nem tudtam a helyi szokást, miszerint integetni kell, csak akkor áll meg a busz, ezért kedvesen elmagyarázta nekem. Persze nem akarok általánosítani, olyan is volt, hogy annyira ideges volt a buszsofőr, hogy félreállt és elszívott egy cigit, vagy amikor hiába integettem, ő csak visszaintegetett, és továbbment. Mai napig rejtély.
„Tapaskultúra” és a késő esti találkozások
Szinte bármilyen étel lehet „tapas”, amit pici adagokban fel tudnak szolgálni: miniszendvicsek, tengeri ételek, sült krumpli, de az italok mellé is szoktak hozni chipset vagy különféle magvakat. Legelőször a krokett tűnt fel az étlapon. Én ilyen finomat még életemben nem ettem. Gondoltam ezt három hónapig, ugyanis annyit ettem belőle, hogy azóta rá sem tudok nézni. Ugyanez a helyzet a churros édességgel.
Szembetűnő, hogy mennyi pékség van, egymás mellett 3-4 is akár. Ezek inkább hasonlítanak kávézókhoz, ahol ki lehet ülni és élvezni a jó időt. Magyarországon este hat óra körül szoktunk vacsorázni, na itt ebben az időszakban szinte semmilyen étteremben nem kap az ember ételt. A konyha este 8-9 fele szokott nyitni. Ezért a találkozók is eltolódnak, így a bulik is később kezdődnek, de hajnalig, reggelig is eltartanak.