Kisváros a Muravidéken

2022.03.05. 14:00

Az elmúlt években több idegenforgalmi fejlesztés is megvalósult Lendván

A szlovéniai magyar kisebbség központi települése, a mintegy háromezer lakosú Lendva nemcsak hangulatos polgári kisváros, de egyben a mikrotérség kulturális központja is.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Gyuricza Ferenc

Lendva egyik fő vonzerejét az a polgári miliő adja, amit történelmi városrésze és főutcája sugároz. A város központjában egymást érik a XIX. századi épületek, melyek felújítására rengeteg energiát fordított a település. A hangulatos utcaképet üzletek, kávézók, cukrászdák sora teszi még vonzóbbá.

 Ebben az utcasorban találjuk a magyar kulturális intézményt, a Bánffy Központot, ahol könyvesbolt és kávézó mellett kiállítóterem csábítja belépésre a nézelődőt, s a városközpontban látható az Alexandriai Szent Katalin nevét viselő plébániatemplom is, amely jelenleg ugyan felújítás alatt áll, de így is érdemes megtekinteni. Mellette magasodik Szent István király bronzba öntött szobra – a Munkácsy-díjas muravidéki magyar szobrász, Király Ferenc alkotása –, amely az itteni magyarság nemzeti hovatartozásának fő szimbóluma. 

Forrás: Gyuricza Ferenc

Az óváros látképének meghatározó pontja a Városi Színház- és Hangversenyterem épülete. Makovecz Imre tervei alapján, az organikus építészet szempontjainak megfelelően, az ezredforduló környékén készült el, s nemcsak a térség legfontosabb kultúrpalotája, de egyben építészeti csoda is, külső és belső kialakítása egyaránt kuriózum. Előtte a város híres szülötte, a millennium szobrásza, a fővárosi Hősök terén található szoborcsoport alkotója, Zala György bronz mellszobrával, amit szintén Király Ferenc készített. Zala György kultuszát más módon is ápolják Lendván, a kisváros fölé emelkedő domboldalon álló egykori Bánffy-várban külön emlékszobát alakítottak ki a Mayer György néven született néhai szobrász tiszteletére, ahol legfontosabb köztéri alkotásainak kicsinyített másait tekinthetjük meg. 

Forrás: Gyuricza Ferenc

Az egykori Bánffy-vár ma a galéria és múzeum székhelye, s egyéb látnivalókat is kínál. Állandó tárlatai a város és környéke történelmi múltját, néprajzi, szakrális örökségét tárják elénk, időszaki kiállításaival pedig rendszeresen tiszteleg a képzőművészet nagyjai – például Goya, Rembrandt, Picasso, Salvador Dalí – előtt. A várral szomszédos dombtetőn áll a Szentháromság-kápolna, benne a törökverő hős, Hadik Mihály múmiájával, a Lendva-hegy egy másik csúcspontján pedig a város legújabb turisztikai attrakciója, egy modern kilátótorony, a Vinarium magasodik, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!