Mesés gazdagság

2022.01.15. 16:00

Egy mediterrán miniállam, Monaco

Grace Kelly, az Oscar-díjas amerikai színésznő és a monacói herceg legendás szerelme és házassága, majd a hercegné tragikus autóbalesete még azok számára is felidézi a mediterrán miniállam luxusvilágának képét, akik nem túl fogékonyak az európai arisztokrácia életének múlt századi eseményei iránt. Monaco azonban önmagában is különleges, izgalmas hely, már csak azért is, mert a Vatikán után a világ második legkisebb országa.

Osváth Sarolta

A kikötő látványos hely: a világ legjobb, legdrágább, eurómilliókat érő jachtjait láthatjuk itt, kis szerencsével a kőgazdag tulajdonosokat is felfedezhetjük a fedélzeten

Forrás: Pixabay

Területe mindössze két négyzetkilométer, akár egy nap alatt is könnyen bejárható, de nem érdemes elkapkodni, ha már eljutottunk oda, ahol a mesés gazdagság lépten-nyomon szembejön velünk. Ez korántsem véletlen, hiszen Monaco az egyik legkedveltebb adóparadicsom, ezért Európa és a világ milliárdosai előszeretettel költöznek ide.

 

A fővárosnak tartott Monte-Carlo különösen a sport- és a művészvilág elitje számára kedvelt, akiket egyebek közt a világhírű kaszinóban zajló szerencsejátékok és a nemzetközi zenei, színházi, film- és cirkuszfesztiválok, valamint a Forma–1 Grand Prix-futamok is vonzanak. A turisták számára kihagyhatatlan a legendás kaszinó meglátogatása, ahol a valóságban láthatók a filmekből ismerős helyszínek. 

Sokakat vonzanak a szerencsejátékok 

Forrás: Pixabay

Monaco lakossága megközelíti a negyvenezer főt, a többség francia, jelentős az olaszok száma, több mint 20 százalék pedig a világ 125 országából érkezett. 

 

Mintegy ötezer őslakosa rengeteg ingyen állami juttatásban részesül. Az állam fő bevételei a különböző monopóliumokból (például a szerencsejátékokból), valamint a méregdrága turisztikai szolgáltatásokból származnak.

 

Ugyanakkor egész Monacót belengi a régmúlt atmoszférája. A törpeállamot 1215-ben alapították, és 1297 óta a Grimaldi-ház uralma alatt áll. Államformája hercegség, a jelenlegi uralkodó Grace Kelly és III. Rainer herceg fia, II. Albert. A hercegi család a Földközi-tengerbe benyúló, hatvanméteres sziklán álló, kívülről erődnek látszó, belül fényűző hercegi palotában él. A turisták és a hagyomány kedvéért mindennap 11.55-kor megtartják a hagyományos őrségváltást a téren, ahonnan egyébként csodálatos a kilátás is a Cote d’Azur egy részére.

 

A hegyoldalban elhelyezkedő területen szinte minden épület építészeti csoda, kitűnőek az utak, többszintes alul- és felüljárók, sőt a gyalogosoknak ingyenes liftek, elektromos járművek is segítik a közlekedést. A hercegség élen jár a környezetvédelemben.

 

Területén nyolcszáz növényfajt tartanak számon, a tengerben pedig két rezervátumot is létesítettek. Az 1910-ben megnyílt, I. Albert herceg által alapított Oceanográfiai Múzeumban bolygónk teljes víz alatti világának képviselői megtalálhatók. A gyönyörű pálmafás sétányok mellett igazi látványosság a kaszinó közelében található hétezer négyzetméteres, egzotikus növényekkel teli, ingyenesen látogatható japánkert, valamint az 1933 óta létező botanikus kert. A kikötő ugyancsak látványos hely: a világ legjobb, legdrágább, eurómilliókat érő jachtjait láthatjuk itt, kis szerencsével a kőgazdag tulajdonosokat is felfedezhetjük a fedélzeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!