Művészet és virágpompa

2020.03.01. 08:30

Több ezer látogatót vonz a Nárciszünnep

A Kapos folyó két partján épült Kaposvár, a Somogyi-dombságon, a Zselic lankái között. A belvárosi századfordulós épületek, a vendégcsalogató kis kávézók, a számos múzeum, képtár, a rengeteg virág elvarázsolja az idelátogatót.

Müller Anikó Hanga

A pajkos Bohóc játékossága megkapó, mosolyt fakaszt

Fotó: Müller Anikó Hanga

A már az első világháború előtt zászlót bontott Szépítő Egyesület sokat tett a parkosításért, a virágosításért, a villanyoszlopokra virágtartó kosarakat szereltettek fel, a közterületekre padokat állíttattak. A város 2010-ben elnyerte a Magyarország legszebb főtere és főutcája elismerést, 2017-ben pedig az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén város kategóriában ezüst minősítést szerzett, és megkapta az Európa legszebb főtere díjat.

A pajkos Bohóc játékossága megkapó, mosolyt fakaszt
Fotó: Müller Anikó Hanga

A főtéren álló városháza az itt élők szabadságvágyát is jelképezi. Innen néhány lépésnyire áll országgyűlési képviselőjük és díszpolgáruk, Kossuth Lajos szobra. A város egyik legöregebb épületét, a Dorottya házat Csokonai Vitéz Mihály is megénekelte – előtte áll mellszobra –, ugyanis részt vett itt gróf Széchenyi Ferenc főispáni beiktatásán. Az utca elején újabb szobrot láthatunk, mely Ady Endre – aki felolvasóestet tartott a szemközti Korona Szállóban – és a kutyáját sétáltató Rippl-Rónai József megismerkedését örökíti meg. A költő Kisvárosok őszi vasárnapja című versét e találkozás ihlette.

Bármerre megyünk, mindenütt szökőkutak, díszkutak és szobrok fogadnak bennünket. A pajkos Bohóc játékossága megkapó, mosolyt fakaszt Rippl-Rónai ábrázolása csacsifogatával, mely az Arany Oroszlán gyógyszertár – ahol egykor patikussegéd volt – közelében áll. A Róma-hegyről a művész egy kis öszvérfogattal járt le a városba. A szobor felállítását viták kísérték. Ellenzői úgy vélték, méltatlan a megjelenítés, mert a festő megengedhette volna a hintót. Győzött az ellentábor, mondván, Rippl-Rónai tudatosan vállalta a kisvárosi mindennapok egyhangúságát megtörő, mindenki mástól megkülönböztetni akaró extrém nimbuszát, így széles kalapban, alóla kigöndörödő hajjal, választékos öltözetben ülve a kordén irányítja a csacsit. Kedves, emberi, szerethető szobor.

A nárciszok virágzása általában április elejére esik, ehhez igazodik a Nárciszünnep. Ez a kaposvári tavasz megérkeztének hírnöke
Fotó: Müller Anikó Hanga

 

A festő Párizsban Munkácsy Mihály tanítványa volt, majd szíve hazahúzta szeretett szülővárosába, feleségével, La zarine Baudrionnal együtt itt telepedett le. Először egy Fő utcai házban laktak, majd megvásárolták az akkor 6 hold 350 négyszögöles Róma-hegyi területet, amelyhez épületek, szőlő, szántó és legelő is tartoztak. A villát egy kis tornácos parasztház, istálló, fészerház, pince, méhes, vincellérház is kiegészítette. Az egykori Róma-villa ma emlékmúzeum és látogatóközpont.

A parkban közel húszezer nárcisz várja, hogy a tavaszi napsugár előcsalogassa virágaikat a téli álomból. A város kiemelkedő kulturális fesztiválja a Nárciszünnep. A nárciszok virágzása általában április elejére esik, ehhez igazodik az időpontja. A több ezer látogatót vonzó esemény a kaposvári tavasz megérkeztének hírnöke. Korhű ruhába bújt fi atal hölgyek és urak sétálnak a parkban, miközben felnőttek és gyerekek egyaránt találnak maguknak igényes programokat. A városból kisvonattal is fel lehet jutni az ünnep idején a festő egykori birodalmába

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!