A múlt században életre kelt modernista irányzatról emlékeznek meg

2019.09.01. 14:30

A Bauhaus legjelentősebb épületei

Az idei Sziget Fesztivál számos kulturális programja között művészettörténeti látnivaló is szerepelt, virtuális sétát tehettek az érdeklődők egy mini Bauhaus-házban.

Tóth Sándor

A Német Turisztikai Hivatal több európai országban, köztük hazánkban is bemutatta a Tiny (Bau)haust Fotó: architectenweb.nl

A múlt századi modernista építészeti és művészeti stílusiskola atyja, Walter Gropius (1883–1969) immár fél évszázada, hogy elhunyt. Az ő tervasztalán kerek 100 esztendeje születtek meg Weimarban a stílusirányzat első épületei, amelyeket főként az absztrakt festményekhez hasonlítottak. A centenáriumra nemcsak Németországban, hanem hazánkban is emlékeznek idén.

Budapesten a Ludwig Múzeumban rendezett kiállítás kapcsolódik a nemzetközi Bauhaus-évhez. Ugyanakkor a főváros építészeti örökségét bemutató és kutató Budapest100 program aktivistái összegyűjtötték és térképre vitték azokat az épületeket, amelyek 1919 és 1949 között épültek, és valamilyen módon megjelenik bennük a Bauhaus hatása. Több mint 250 ilyen épület került a térképükre, így akár turisztikai programként szerepelhet a legszebb Bauhaus-épületek megtekintése.

A Német Turisztikai Hivatal több európai országban, köztük hazánkban is bemutatta a Tiny (Bau)haust
Fotó: architectenweb.nl

Mindehhez még pluszt adott a Német Turisztikai Hivatalnak a Sziget Fesztiválon is bemutatott látványossága: a Tiny (Bau)haus. Egy 3D nyomtatóval készített, mindössze nyolc négyzetméter területű Bauhaus-házzal várták a látogatókat, akik virtuális sétát tehettek a stílusalapító Walter Gropius dolgozószobájában. VR-szemüveg segítségével impressziókat szerezhettek a Bauhaus kezdetéről, a stílus első egységes kompozíciójáról, igazi Bauhaus-élményben részesülhettek.

A Német Turisztikai Hivatal megbízásából az amszterdami DUS Architects építészeti cég által készített Tiny (Bau)haust Budapesten kívül több európai városban is már láthatták, illetve még októberig bemutatják, így Marseille-ben, Párizsban, Rotterdamban, Barcelonában, Bécsben, Prágában és Koppenhágában.

Legfőként azokban a nagyvárosokban jelennek meg, ahol a stílusirányzat erőteljesebben van jelen a magán- és középületeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!