Utazó

2019.03.31. 10:00

A szubtrópusi növények igazán lenyűgözővé teszik Gran Canariát

Az Atlanti-óceán által körbevett Nagy Kanári-sziget egyik fő látványossága a Fataga szurdokvölgyében található Palmitos park.

Tóth Sándor

Fotó: Palmitos park

Afrika partjait elhagyva leszálláshoz készülődünk. A gyors manőverekkel lefelé tartó repülőgép fedélzetéről lenézve már-már az óceán vizében érezzük magunkat. Majd a hirtelen egybefutó utolsó képkockákon kopár, sziklás hegyvonulatok bukkannak fel. Megérkeztünk, Gran Canaria repülőterén landolunk.

Az 57 kilométer átmérőjű szigetnek közel 850 ezer állandó lakosa van

A Spanyolországhoz tartozó hét nagyobb és több kisebb egységből álló, vulkanikus eredetű szigetcsoportot Plinius, a tudós tengernagy az elsüllyedt Atlantisz csúcsainak vélte. A szigetek névadója, Gran Canaria nagyon változatos természeti környezettel bír: az óceán fölé magasodó sziklaszirtek takarásában völgyek és fennsíkok követik egymást. Az említett környezeti változatosságot mi sem jellemzi jobban, mint hogy itt található a Pico de las Nieves vulkán, a Caldera de Bandama vulkáni kráter és aranysárga dűnéivel a védett maspalomasi homoksivatag is. Ugyanazon a napon tett kirándulásunk alkalmával ebéd előtt a Tejeda-hegység vendégházának kandallója mellett melegedtünk fel, míg délután már az óceánparton napoztunk és fürödtünk.

A Fataga szurdokvölgyében található Palmitos park kaktuszai és pálmafái mellett igazi kuriózumnak számítanak a sárkányfák, amelyek nevesebb példányai az ötszáz éves kort is meghaladják
Fotó: Palmitos park

 

Az 57 kilométer átmérőjű, alig több mint 1500 négyzetkilométeres sziget közel 850 ezer állandó lakossal rendelkezik, akiknek életfeltételük, hogy az első számú nemzeti iparágat, a turizmust teljes mértékben kiszolgálják. Ugyanis az idelátogatók száma évente meghaladja a hárommilliót. A főváros, Las Palmas épített örökségének olyan fő nevezetességei, mint a Szent Anna-katedrális és a Kolumbusz- ház vagy Gran Canaria Notre Dame-ja, az arucasi homokkő templom, a kis lagúnáival Velence hangulatát idéző Puerto de Mogán és a különös hangzású Teror óvárosa (tipikus kanári balkonjaival) egyaránt népszerű úti cél a turisták körében. Az építészeti emlékek mellett Gran Canariát az Európából érkezők számára trópusi és szubtropikus növénykultúrája teszi különlegessé, olyan növényfajták, mint az eukaliptuszfa, lángfa, papajafa, afrikai tulipánfa. A Fataga szurdokvölgyében található Palmitos park kaktuszai és pálmafái mellett igazi kuriózumnak számítanak a sárkányfák, amelyek nevesebb példányai az ötszáz éves kort is meghaladják.

Fotó: Palmitos park

A teljesen természetes szurdokvölgyben, a Barranco de Fatagasban – „ezer pálma völgyének” is nevezik –, 240 ezer négyzetméteren elhelyezkedő botanikus parkot és állatkertet 1978-ban nyitották meg, azóta évente több mint félmillió turista keresi fel. Ebben a szubtropikus oázisban az őshonos növények és állatok mellett a világ minden tájáról összegyűjtött pálmák, kaktuszok, pozsgás növények és orchideák is megtalálhatók: a pálmának 42, míg a kaktusznak 160 fajtája. Több mint 230 madárfaj – papagájok, tukánok, kolibrik, flamingók, hattyúk, sasok, ölyvek és mások – életét, élőhelyeit figyelhetjük meg a Palmitos parkban. Igazán színpompás és csodálatos látványt nyújt az orchidea- és lepkeház is, ahol Európa legnagyobb lepkegyűjteményét láthatjuk. Ugyancsak kihagyhatatlan program a delfinárium vízi arénájának showműsora, ahol a „folyékony színpad” sztárfellépőinek tapsolhatunk. A Palmitos park növényés állatvilága a károk ellenére is szerencsésen túlélte és kiheverte a szurdokvölgyben 2007-ben pusztító tűzvészt, s mára már megújulva egész évben várja a Gran Canariára érkezőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!