LIMA

2018.01.25. 12:00

A féléves hajóút során megismerhetik az Inka Birodalom központját

Fél év alatt hajózza körbe Amerikát és Európát a legnagyobb latin-amerikai négyárbocos hajó, a BAP Unión. Küldetése: az egykori Inka Birodalom egyik legjelentősebb utódállamának, Perunak a népszerűsítése a felkeresett országokban.

Tóth Sándor

vkn

Hónapok óta szeli az óceánok és tengerek vizeit a Perui Haditengerészet büszkesége, a BAP Unión, amely egy történelmi korvett (hadihajó) nevét viseli. Az acélhéjazatú hajót 2012-2015 között építették, s 2016 januárjában állítottak szolgálatba, mint kiképző/oktató központot.

A kadetek képzése mellett egyben Peru utazó nagykövete is az Unión. Első jelentősebb útja tavaly három hónapig tartott Ecuador, Kolumbia, Puerto Rico, Kuba, USA, Mexikó és Panama érintésével. Az idei célpontja az USA után elsősorban Európa, hat hónap alatt 11 országban (köztük az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban és Németországban) és 15 kikötőben vet horgonyt a hajó mintegy 250 fős személyzete.

A hajó orrárbocának bronzszobra Túpac Yupanqui legendás inka uralkodót ábrázolja Fotó: Facebook/BAP Unión

A fedélzetén tartott kulturális és gasztronómiai prezentációk az ország népszerűsítését szolgálják. A perui életet, az Amazonas, Andok és a Csendes-óceán partvidékének változatos tájait audiovizuális kiállítás keretében mutatják be. Ezen kívül ízelítőt adnak az ország nemzeti ételeiből. Mindezt azzal a céllal, hogy tovább fejlesszék az ország idegenforgalmi presztízsét, amelyet jelentősen megnövelt, hogy immár sorrendben ötödször ítélték oda Perunak a tekintélyes World Travel Awards díját a világ legjobb kulináris utazási célpontja kategóriában, megelőzve ezzel Franciaországot, Japánt, Olaszországot, Mexikót és Thaiföldet.

A BAP Unión 115,5 m hosszával és 13,5 m szélességével Latin-Amerika legnagyobb, s a világon a 2. vitorlás hajója

A perui konyha térhódítását jelzi, hogy világszerte egyre több éttermet nyitnak, legutóbb Izlandon kettőt is. S mi sem panaszkodhatunk, mivel Budapesten ebben az évben megnyílt a Pachamama Inkra Gourmet Perui Étterem és az Inka Grill Bisztró is. Az Inka Birodalom (kecsua nyelven Tawantinsuyu) a spanyolok hódításai előtt létező ősi indián civilizáció Dél-Amerikában. Közigazgatási, politikai és katonai központja Cuzco volt. Legnagyobb kiterjedésekor magába foglalta a mai Ecuador, Peru, Kolumbia, Bolívia, Argentína és Chile több részét.

Az inkák királyukat a „nap gyermekének” nevezték. Az Inka Birodalom egyike volt a világ legnagyobb és legrejtélyesebb kultúráinak a 13-16. század között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!