Székesfehérvár

2015.01.15. 13:07

Miért lett egyirányú az Árpád utca?

Meg kell kerülni az egész tömböt, ha nem találunk elsőre parkolót: miért lett egyirányú az Árpád utca? - kérdezi olvasónk.

Házi Péter

A Lövölde és a Deák Ferenc utcát köti össze egymással az Árpád utca. Ez a kis utca, amely nagyságrendileg 8-10 épületet, azaz nagyjából ezerötszáz-kétezer lakót szolgál ki, eddig kétirányú volt, így a lakók a Lövölde és a Deák Ferenc utca felől is bejöhettek az itt lévő háztömbökhöz. Amint olvasónk mondja, december végén vették azt észre, hogy szinte máról holnapra megváltozott a forgalmi rend: az Árpád utca egyirányú lett a Deák Ferenc utca felől. Ezen túl a tízemeletes házak melletti aszfaltos parkolóba is új táblák kerültek ki, ennek következtében, ha az autós nem talál itt üres parkolót, akkor most már kénytelen újra kihajtani a Lövölde utcára és megkerülni az egész tömböt, majd a Deák Ferenc utcán visszajutni az egyirányú Árpád utcába.

Olvasónk hiányolja a változtatással kapcsolatos előzetes  tájékoztatást, másrészt nem érti, mi szükség volt a forgalmi rend ilyen szintű átszervezésére. Ettől nem lett több a parkoló, annál inkább a kerülés miatt megtett út.

Fotó: Molnár Artúr

Olvasónk kérdéseit továbbítottuk az önkormányzatnak, ahol Nagy Zsolttól, a közlekedési iroda vezetőjétől kaptunk válaszokat. A legfontosabb, hogy a mostani helyzet még nem a "végeredmény", az tavaszra várható. A végcél ugyanis az, hogy a Saára Gyula útfelújítási program keretében bővüljön a térségben a parkolóhelyek száma, illetve, hogy az Árpád úti óvoda melletti, parkolás miatti panaszokat orvosolni tudják.

A közlekedési iroda javaslata az volt, hogy legyen egyirányú a kis utca, így az óvoda mellett a teljes útszakaszon meg lehet majd állni, az út másik oldalán pedig a járdán való, szabálytalan parkolást is meg lehet szüntetni,helyette a párhuzamos parkolása lesz lehetőség, azaz több lesz a parkolóhely.

- Ez a munka indult decemberben, most bevezették az új forgalmi rendet, majd a hozzá tartozó építési munkák, azaz a párhuzamos parkolók is elkészülnek tavasszal (vagy ha ilyen az idő mint most, akkor még a télen). A zöldsáv szélén járdalapokat helyez el az önkormányzat, néhány helyen a járdával összekötve, így nem a fűre vagy éppen a sárba kell kilépni az autóból - tette hozzá Nagy Zsolt.

A közlekedési iroda vezetője hozzátette, az átalakítást részletesen bemutatta egy tavaly év végi lakossági fórumon is. Kerülni pedig mindössze néhány száz métert kell, ha nem lenne parkoló, ám mivel több lesz a hely, mint most, így valószínűleg nem kell majd kerülgetni a területet parkolóhelyek hiányában, az óvodába érkezők pedig nem a lakóházak erkélyei alatt állnak meg. A végleges kialakítás határideje egyébként április 30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!