Székesfehérvár

2015.04.07. 18:39

Megkezdték a Szedreskerten kiégett ház újjáépítését

A város gyorssegélyéből már megkezdték a kiégett szedreskerti lépcsőház lakásajtajainak cseréjét. Három tonna súlyt „pakolnak fel” a harmadik emeletre, hogy megnézzék, bírja-e a födém a terhelést. Ha nem, akkor komoly átépítés várható.

Házi Péter

Ahol tíz napja még a nappali volt, ott most „dúcerdő” uralja a képet: a szedreskerti lakónegyedben több mint egy hete történt tragédia után alá kellett támasztani a második és a harmadik emelet közötti, megroggyant födémet. Jelenleg még nem tudni, hogy pontosan mekkora a baj, azt a jövő heti súlyterheléses vizsgálat deríti ki. Mivel négyzetméterenként 180 kilónyi plusszterhet kell(ene) elviselnie a födémnek, három tonnányi súlyt helyeznek majd el darabonként a harmadik emeleti szoba padlójára. Ha kibírja a próbát, akkor a kiégett lakás plafonja gipszkartont kap, a fölötte lévő lakás padlóját pedig aljzatkiegyenlítővel hozzák „egyenesbe” – tudtuk meg Egyed Attilától, a lépcsőház közös képviselőjétől, aki az elmúlt egy hétben vagy ezer telefonhívást indított, hogy az újjáépítés végre megkezdődhessen.

A második emeleten kiégett lakás plafonját aládúcolták, így dolgoznak az újjáépítésben részt vevők, köztük Magosi István. A jövő héten derül ki, szükség lesz-e a födém teljes újraépítésére  (Fotó: Koppán Viktor)

A nehezebb kérdés az, mi van, ha a födém nem bírja a terhelést? Ez esetben rendkívüli építési engedélyt kell kérni, komoly statikai számításokkal. Ami viszont azt is jelenti, hogy hónapokba kerül, mire a közvetlenül érintett lakók visszaköltözhetnek.

– Reményünk és tervünk, hogy a lakástűzben közvetlenül nem érintett oldal esetében a második emeletig egy hónapon belül visszaköltözhessenek a lakók, azaz hét lakás hamarosan újra lakhatóvá válik – mondta a közös képviselő.

Tíz napja rendőrök, polgárőrök, közterületesek vigyázzák a házat, ahol minden ajtót be kellett törni a mentés miatt. A remények szerint néhány napon belül minden ajtó zárható lesz, hét lakásba egy hónapon belül visszaköltözhetnek majd a lakók (Fotó: Koppán Viktor)

A lépcsőházban lévő tizennégy bejárati ajtó közül az alapos kárfelmérés alapján végül kilencet teljes egészében cserélni kell a hőhatás, illetve az erős roncsolás miatt. Mivel a biztosító – aki Egyed Attila szerint egyébként rendkívül együttműködő – csak a második emelettől hajlandó fizetni a lépcsőház javítását, a várostól érkező segítségből lehet megkezdeni itt a felújítást.

A katasztrófavédelem a múlt csütörtökön fejezte be a tűz keletkezésének helyszíni vizsgálatát, (az eljárás ettől persze még zajlik), azóta a gázvezetéket ellenőrizték, kedden pedig megkezdték a villamoshálózat cseréjét is.

– Tanulva a történtekből, egy tűzriasztó rendszert szeretnénk telepíteni a lépcsőházba: minden szinten lenne egy riasztógomb egy betörhető plexiüveg mögött, így a lakók ezzel minden lakót riasztani tudnának vész esetén. A másik, amit szeretnénk megoldani, hogy a lakásokat összekötő szellőzőrendszerekbe a tűz és a füst terjedését gátló megoldásokat építsünk, illetve, hogy a szellőzök kivezetését megoldjuk a szabad levegőre – mondta a közös képviselő, aki szerint nagyon sok felajánlás érkezett, volt, hogy a lépcsőházhoz hoztak ismeretlenek pelenkát az egyik fiatal házaspárnak, de bútorokból is sokat kaptak a lakók. A tragédia szomorúsága közepette elképesztően ösztönző érzés megélni, hogy bajban milyen sok, nem várt segítség érkezik!

 

SZERINTEM

Az egymás fölött lévő panellakásokat szellőzőrendszer köti össze, amin – ahogy sajnos a tragédia is mutatja – tűz esetén akadály nélkül szalad felfelé a füst. Olyan esetről is tudunk, amikor a szellőzőben évtizedek alatt lerakódott zsíros koszréteg belekapva a lángok nem kímélték a feljebb lévő lakásokat sem. Múlt vasárnap óta már nem az a kérdés, járólapozzon-e a lépcsőház, vagy ablakot cseréljen, hanem az, van-e tűzjelző, riasztórendszer az épületben. Vagy tűzlehatároló sáv az emeletek között. És ez nem csak ebben a lépcsőházban kérdés. Mindenhol annak kell lennie!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!