Székesfehérvár

2014.03.17. 17:45

Székesfehérváron és Abán tett látogatást a norvég nagykövet

Aba, Székesfehérvár - A minőségi oktatást és az esélyegyenlőség megteremtését tartja fontosnak Tove Skartstein norvég nagykövet.

Miskei Anita

Aki hétfőn Székesfehérváron, majd Abán tett látogatást. A norvég nagykövet asszony célja, hogy megismerje azokat az értékteremtő beruházásokat, fejlesztéseket melyek a Norvég Alap támogatásával valósulhattak meg az elmúlt időszakban. Székesfehérváron Tove Skartstein a Vörösmarty Mihály Könyvtárnak ajándékoz könyvcsomagot, mellyel a norvég irodalom és kultúra népszerűsítését is vállalta. Tove Skartstein asszony, most először tett látogatást Székesfehérváron, s tekintette meg a Hiemer házat, mely a Norvég Alap támogatásából újulhatott meg. Elmondta, a Norvég Alap Norvégia, Izland és Liechtenstein által létrehozott finanszírozási mechanizmus.

Kossa Lajos megmutatta az iskolát Tove Skartstein asszonynak (Fotó: Koppán Viktor)

Ezen országok az Európai Gazdasági Térség tagjai, de nem tagjai az uniónak. Így nem járulnak hozzá pénzügyileg az EU közös politikáihoz, viszont az Európai Gazdasági Térség országai közti különbségek kiegyenlítését a szolidaritás jegyében e külön támogatási alapokkal segítik. Céljaik a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a kétoldalú kapcsolatok erősítése. 2009 és 2014 között 40 milliárd forint támogatást biztosítottunk Magyarországnak, ezek közül kiemelkedik a Hiemer-ház felújítása, s az abai oktatási rendszer fejlesztése. Fontos, hogy lássuk a magyar szociális és kulturális helyzetet és felmérjük a valós igényeket, hogy megfelelő helyre kerülhessen a támogatás mondta a nagykövet Fehérváron, ahol a város polgármestere, Cser- Palkovics András fogadta. Kiemelte, a nagykövetség feladata egyben az is, hogy közelebb hozza Magyarországhoz is a norvég irodalmat, s ezért 16 különböző kötetet adományozott a Vörösmarty Könyvtár számára. Elmondta, norvég szerzők meséi, krimik, ifjúsági regények és szépirodalmi alkotások is kerültek a csomagba, így mindenki kedvére válogathat. A könyveket egyébként az intézmény igazgatóhelyettese, Varga Lilla vett át. Cser- Palkovics András kiemelte, a város számára fontosak a Norvégiához fűződő szálak, nem csak a Hiemer-ház újulhatott meg a Norvég Alap támogatásával, a norvég Sapa a városban sok munkahelyet teremtett, adót fizet és támogatja a sportot, a megyeszékhely kézilabda csapatának edzője pedig norvég. Az a célunk, hogy ez a kapcsolat tovább erősödhessen, s mi új együttműködési pontokat keressünk.

Tove Skartstein (balra) Varga Lillának adta át a könyveket (Fotó: Koppán Viktor)

Székesfehérvárról Abára látogatott Tove Skartstein, ahol hangsúlyozta, a minőségi oktatás a halmozottan hátrányos helyzetűeknek is jár. Ez az, ami motiválta Norvégiát abban, hogy az abai program megvalósítását támogassa. Kossa Lajos elmondta, 2009 ben vették fel a kapcsolatot, s pályázatuk, mely a hátrányos helyzetű gyermekek művészetoktatását célozta, azonnal támogatást kapott. Melynek keretében nem csak mégépült a gimnázium két épülete, s bővült ki a művészeti iskola és az általános iskola épülete, de tartalommal is megtöltötték a programot. Egy norvég mintához hasonló, a hagyományokra épülő modellt hoztak létre az Életfa program keretében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!