Székesfehérvár

2006.12.28. 03:28

A csomagolás sok mindent elrejt

Székesfehérvár (psz) - A csalások új dimenzióba kerültek, az idén többféle botrány borzolta a kedélyeket az élelmiszerbiztonság kapcsán. A külföldi áruk mellett a hungarikumnak számító élelmiszerek minőségével kapcsolatban is merültek fel kifogások.

Pál Szabina

Dr. Berey Attilával, a Fejér Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosával összegeztük a 2006-os évet.

- A megye élelmiszerbiztonságában milyen szerepe volt az állomásnak?

- Tevékenységünk átfogja az élelmiszerlánc teljes egészét. Az ellenőrzés a mezőgazdaságtól egészen a fogyasztókig terjed, vagyis az elsődleges termeléstől a szállításon és az élelmiszer-előállításon keresztül az élelmiszerforgalmazásig, de nem marad ki az őstermelő, kistermelő szféra sem, mint ahogyan a vendéglátás, közétkeztetés állategészségügyi járványvédelmét is ellátjuk.

- Ez milyen feladatokat jelentett a gyakorlatban?

- Az állomás ellenőrzi az élelmiszer-előállító helyek élelmiszerhigiéniai megfelelőségét, elbírálja az élelmiszerek fogyaszthatóságát, de az élelmiszerforgalmazás területén is tevékenykedik. Kontrolláljuk az élelmiszerek dokumentációs rendszerét, a gyártmánylapokból fontos tulajdonságokra derülhet ugyan- is fény. Az élelmiszerhamisítás a legtöbbször ide vezethető vissza. Nem nevezhető például libamájasnak egy húskészítmény, ha a marhamáj és sertésmáj mellett csekély mennyiségű libamáj található benne. Nem ritka, hogy a csokis megnevezésű élelmiszer csak étbevonó masszát, esetleg pudingos krémet tartalmaz. Megtévesztő, amikor a gyümölcslé csomagolóján gusztusos eprek láthatók, de alma- és szőlőlé adja az alapanyagok többségét. Az összetételeket gyakran apró betűvel tüntetik fel, vagy a sokféle idegen nyelvű felirat között olvashatók csak. Ezeket a trükköket azonban a jogszabály tiltja.

- Melyek voltak 2006 nagyszabású ellenőrzései a megyében?

- Állomásunk időszakos és kiemelt kereskedelmi ellenőrzéseket végzett. A célvizsgálatok részben termékcsoportokhoz, részben speciális, ünnepi ellátáshoz kapcsolódtak. A karácsonyi ellenőrzés jelenleg is folyik. Kiemelten ellenőrizzük a Spar, Lidl és a Coop áruházláncok megyénkben levő logisztikai központjait. Vizsgáltuk a behozott tojásféleségek minőségét, az átcsomagolásokat és a valós fogyasztói tájékoztatás meglétét. Az első negyedévben nagy mennyiségben vontunk ki Lengyelországból, Ausztriából, Németországból származó tojástételeket. Többször előforduló hibaként EU-tagországokból behozott és átcsomagolt sajtféleségek forgalmazásával, hiányos jelölésével találkoztak ellenőreink. Fogyasztói bejelentésre Szlovákiából származó, gyorsfagyasztott tengeri halfilét kellett eltávolítani a forgalomból, mivel a dobozok 50 százalékban jeget tartalmaztak. Az unió gyorsriasztási rendszerének tájékoztatása nyomán ugyancsak ellenőriztünk, rizstételeket vizsgáltunk, de ónszennyezett befőttet is találtunk. A fogyasztók által igencsak kedvelt hungarikumok minőségével kapcsolatosan is merültek fel kifogások, az őrölt fűszerpaprikánál a nyersanyag minősége nem volt igazolt. Húsipari termékek esetében az eredetigazolás hiánya miatt több külföldről behozott élelmiszert ártalmatlanítottunk, az ügy tisztázása során engedély nélkül működő átcsomagolókat találtunk. Egy élelmiszerláncnál megközelítőleg 60 húsipari készítmény esetében kell hatóságunknak eljárni.

-Hány esetben szabtak ki bírságot?

- Idén 1618 élelmiszermintát vizsgáltunk, a kifogásolási arány tíz százalékkal nőtt az előző évi 16,3 százalékhoz képest. A jelentős növekedést a kereskedelmi hálózatban feltárt hiányosságok okozták. A múlt évben 15 millió forint minőségvédelmi bírságot szabtunk ki, idén 23,5 millióra rúg ez az összeg, de a kifogásolt élelmiszerek befizetett élelmiszervizsgálati díja is megközelíti a 6 millió forintot. Idén kiugróan magas, egymillió forint feletti bírságot nem kellett kirónunk.

- Van visszatartó ereje a bírságoknak?

- A minőségvédelmi bírság visszatartó erővel bír a kis- és középvállalkozók esetében, ahol a minimum 50 ezer forintos összeg is jelentősnek mondható. A forgalmazói láncban a bírság nem rettent el a szabálytalanságoktól, ezen vállalkozásoknál a beszállítói körből történő kizárás vagy a nyilvánosságra kerülés a fenyegetőbb. A bírságok befizetésének fegyelme elfogadható.

- A megye élelmiszerbiztonságában milyen szerepe volt az állomásnak?

- Tevékenységünk átfogja az élelmiszerlánc teljes egészét. Az ellenőrzés a mezőgazdaságtól egészen a fogyasztókig terjed, vagyis az elsődleges termeléstől a szállításon és az élelmiszer-előállításon keresztül az élelmiszerforgalmazásig, de nem marad ki az őstermelő, kistermelő szféra sem, mint ahogyan a vendéglátás, közétkeztetés állategészségügyi járványvédelmét is ellátjuk.

- Ez milyen feladatokat jelentett a gyakorlatban?

- Az állomás ellenőrzi az élelmiszer-előállító helyek élelmiszerhigiéniai megfelelőségét, elbírálja az élelmiszerek fogyaszthatóságát, de az élelmiszerforgalmazás területén is tevékenykedik. Kontrolláljuk az élelmiszerek dokumentációs rendszerét, a gyártmánylapokból fontos tulajdonságokra derülhet ugyan- is fény. Az élelmiszerhamisítás a legtöbbször ide vezethető vissza. Nem nevezhető például libamájasnak egy húskészítmény, ha a marhamáj és sertésmáj mellett csekély mennyiségű libamáj található benne. Nem ritka, hogy a csokis megnevezésű élelmiszer csak étbevonó masszát, esetleg pudingos krémet tartalmaz. Megtévesztő, amikor a gyümölcslé csomagolóján gusztusos eprek láthatók, de alma- és szőlőlé adja az alapanyagok többségét. Az összetételeket gyakran apró betűvel tüntetik fel, vagy a sokféle idegen nyelvű felirat között olvashatók csak. Ezeket a trükköket azonban a jogszabály tiltja.

- Melyek voltak 2006 nagyszabású ellenőrzései a megyében?

- Állomásunk időszakos és kiemelt kereskedelmi ellenőrzéseket végzett. A célvizsgálatok részben termékcsoportokhoz, részben speciális, ünnepi ellátáshoz kapcsolódtak. A karácsonyi ellenőrzés jelenleg is folyik. Kiemelten ellenőrizzük a Spar, Lidl és a Coop áruházláncok megyénkben levő logisztikai központjait. Vizsgáltuk a behozott tojásféleségek minőségét, az átcsomagolásokat és a valós fogyasztói tájékoztatás meglétét. Az első negyedévben nagy mennyiségben vontunk ki Lengyelországból, Ausztriából, Németországból származó tojástételeket. Többször előforduló hibaként EU-tagországokból behozott és átcsomagolt sajtféleségek forgalmazásával, hiányos jelölésével találkoztak ellenőreink. Fogyasztói bejelentésre Szlovákiából származó, gyorsfagyasztott tengeri halfilét kellett eltávolítani a forgalomból, mivel a dobozok 50 százalékban jeget tartalmaztak. Az unió gyorsriasztási rendszerének tájékoztatása nyomán ugyancsak ellenőriztünk, rizstételeket vizsgáltunk, de ónszennyezett befőttet is találtunk. A fogyasztók által igencsak kedvelt hungarikumok minőségével kapcsolatosan is merültek fel kifogások, az őrölt fűszerpaprikánál a nyersanyag minősége nem volt igazolt. Húsipari termékek esetében az eredetigazolás hiánya miatt több külföldről behozott élelmiszert ártalmatlanítottunk, az ügy tisztázása során engedély nélkül működő átcsomagolókat találtunk. Egy élelmiszerláncnál megközelítőleg 60 húsipari készítmény esetében kell hatóságunknak eljárni.

-Hány esetben szabtak ki bírságot?

- Idén 1618 élelmiszermintát vizsgáltunk, a kifogásolási arány tíz százalékkal nőtt az előző évi 16,3 százalékhoz képest. A jelentős növekedést a kereskedelmi hálózatban feltárt hiányosságok okozták. A múlt évben 15 millió forint minőségvédelmi bírságot szabtunk ki, idén 23,5 millióra rúg ez az összeg, de a kifogásolt élelmiszerek befizetett élelmiszervizsgálati díja is megközelíti a 6 millió forintot. Idén kiugróan magas, egymillió forint feletti bírságot nem kellett kirónunk.

- Van visszatartó ereje a bírságoknak?

- A minőségvédelmi bírság visszatartó erővel bír a kis- és középvállalkozók esetében, ahol a minimum 50 ezer forintos összeg is jelentősnek mondható. A forgalmazói láncban a bírság nem rettent el a szabálytalanságoktól, ezen vállalkozásoknál a beszállítói körből történő kizárás vagy a nyilvánosságra kerülés a fenyegetőbb. A bírságok befizetésének fegyelme elfogadható.

- A megye élelmiszerbiztonságában milyen szerepe volt az állomásnak?

- Tevékenységünk átfogja az élelmiszerlánc teljes egészét. Az ellenőrzés a mezőgazdaságtól egészen a fogyasztókig terjed, vagyis az elsődleges termeléstől a szállításon és az élelmiszer-előállításon keresztül az élelmiszerforgalmazásig, de nem marad ki az őstermelő, kistermelő szféra sem, mint ahogyan a vendéglátás, közétkeztetés állategészségügyi járványvédelmét is ellátjuk.

- Ez milyen feladatokat jelentett a gyakorlatban?

- Az állomás ellenőrzi az élelmiszer-előállító helyek élelmiszerhigiéniai megfelelőségét, elbírálja az élelmiszerek fogyaszthatóságát, de az élelmiszerforgalmazás területén is tevékenykedik. Kontrolláljuk az élelmiszerek dokumentációs rendszerét, a gyártmánylapokból fontos tulajdonságokra derülhet ugyan- is fény. Az élelmiszerhamisítás a legtöbbször ide vezethető vissza. Nem nevezhető például libamájasnak egy húskészítmény, ha a marhamáj és sertésmáj mellett csekély mennyiségű libamáj található benne. Nem ritka, hogy a csokis megnevezésű élelmiszer csak étbevonó masszát, esetleg pudingos krémet tartalmaz. Megtévesztő, amikor a gyümölcslé csomagolóján gusztusos eprek láthatók, de alma- és szőlőlé adja az alapanyagok többségét. Az összetételeket gyakran apró betűvel tüntetik fel, vagy a sokféle idegen nyelvű felirat között olvashatók csak. Ezeket a trükköket azonban a jogszabály tiltja.

- Melyek voltak 2006 nagyszabású ellenőrzései a megyében?

- Állomásunk időszakos és kiemelt kereskedelmi ellenőrzéseket végzett. A célvizsgálatok részben termékcsoportokhoz, részben speciális, ünnepi ellátáshoz kapcsolódtak. A karácsonyi ellenőrzés jelenleg is folyik. Kiemelten ellenőrizzük a Spar, Lidl és a Coop áruházláncok megyénkben levő logisztikai központjait. Vizsgáltuk a behozott tojásféleségek minőségét, az átcsomagolásokat és a valós fogyasztói tájékoztatás meglétét. Az első negyedévben nagy mennyiségben vontunk ki Lengyelországból, Ausztriából, Németországból származó tojástételeket. Többször előforduló hibaként EU-tagországokból behozott és átcsomagolt sajtféleségek forgalmazásával, hiányos jelölésével találkoztak ellenőreink. Fogyasztói bejelentésre Szlovákiából származó, gyorsfagyasztott tengeri halfilét kellett eltávolítani a forgalomból, mivel a dobozok 50 százalékban jeget tartalmaztak. Az unió gyorsriasztási rendszerének tájékoztatása nyomán ugyancsak ellenőriztünk, rizstételeket vizsgáltunk, de ónszennyezett befőttet is találtunk. A fogyasztók által igencsak kedvelt hungarikumok minőségével kapcsolatosan is merültek fel kifogások, az őrölt fűszerpaprikánál a nyersanyag minősége nem volt igazolt. Húsipari termékek esetében az eredetigazolás hiánya miatt több külföldről behozott élelmiszert ártalmatlanítottunk, az ügy tisztázása során engedély nélkül működő átcsomagolókat találtunk. Egy élelmiszerláncnál megközelítőleg 60 húsipari készítmény esetében kell hatóságunknak eljárni.

-Hány esetben szabtak ki bírságot?

- Idén 1618 élelmiszermintát vizsgáltunk, a kifogásolási arány tíz százalékkal nőtt az előző évi 16,3 százalékhoz képest. A jelentős növekedést a kereskedelmi hálózatban feltárt hiányosságok okozták. A múlt évben 15 millió forint minőségvédelmi bírságot szabtunk ki, idén 23,5 millióra rúg ez az összeg, de a kifogásolt élelmiszerek befizetett élelmiszervizsgálati díja is megközelíti a 6 millió forintot. Idén kiugróan magas, egymillió forint feletti bírságot nem kellett kirónunk.

- Van visszatartó ereje a bírságoknak?

- A minőségvédelmi bírság visszatartó erővel bír a kis- és középvállalkozók esetében, ahol a minimum 50 ezer forintos összeg is jelentősnek mondható. A forgalmazói láncban a bírság nem rettent el a szabálytalanságoktól, ezen vállalkozásoknál a beszállítói körből történő kizárás vagy a nyilvánosságra kerülés a fenyegetőbb. A bírságok befizetésének fegyelme elfogadható.

- A megye élelmiszerbiztonságában milyen szerepe volt az állomásnak?

- Tevékenységünk átfogja az élelmiszerlánc teljes egészét. Az ellenőrzés a mezőgazdaságtól egészen a fogyasztókig terjed, vagyis az elsődleges termeléstől a szállításon és az élelmiszer-előállításon keresztül az élelmiszerforgalmazásig, de nem marad ki az őstermelő, kistermelő szféra sem, mint ahogyan a vendéglátás, közétkeztetés állategészségügyi járványvédelmét is ellátjuk.

- Ez milyen feladatokat jelentett a gyakorlatban?

- Az állomás ellenőrzi az élelmiszer-előállító helyek élelmiszerhigiéniai megfelelőségét, elbírálja az élelmiszerek fogyaszthatóságát, de az élelmiszerforgalmazás területén is tevékenykedik. Kontrolláljuk az élelmiszerek dokumentációs rendszerét, a gyártmánylapokból fontos tulajdonságokra derülhet ugyan- is fény. Az élelmiszerhamisítás a legtöbbször ide vezethető vissza. Nem nevezhető például libamájasnak egy húskészítmény, ha a marhamáj és sertésmáj mellett csekély mennyiségű libamáj található benne. Nem ritka, hogy a csokis megnevezésű élelmiszer csak étbevonó masszát, esetleg pudingos krémet tartalmaz. Megtévesztő, amikor a gyümölcslé csomagolóján gusztusos eprek láthatók, de alma- és szőlőlé adja az alapanyagok többségét. Az összetételeket gyakran apró betűvel tüntetik fel, vagy a sokféle idegen nyelvű felirat között olvashatók csak. Ezeket a trükköket azonban a jogszabály tiltja.

- Melyek voltak 2006 nagyszabású ellenőrzései a megyében?

- Állomásunk időszakos és kiemelt kereskedelmi ellenőrzéseket végzett. A célvizsgálatok részben termékcsoportokhoz, részben speciális, ünnepi ellátáshoz kapcsolódtak. A karácsonyi ellenőrzés jelenleg is folyik. Kiemelten ellenőrizzük a Spar, Lidl és a Coop áruházláncok megyénkben levő logisztikai központjait. Vizsgáltuk a behozott tojásféleségek minőségét, az átcsomagolásokat és a valós fogyasztói tájékoztatás meglétét. Az első negyedévben nagy mennyiségben vontunk ki Lengyelországból, Ausztriából, Németországból származó tojástételeket. Többször előforduló hibaként EU-tagországokból behozott és átcsomagolt sajtféleségek forgalmazásával, hiányos jelölésével találkoztak ellenőreink. Fogyasztói bejelentésre Szlovákiából származó, gyorsfagyasztott tengeri halfilét kellett eltávolítani a forgalomból, mivel a dobozok 50 százalékban jeget tartalmaztak. Az unió gyorsriasztási rendszerének tájékoztatása nyomán ugyancsak ellenőriztünk, rizstételeket vizsgáltunk, de ónszennyezett befőttet is találtunk. A fogyasztók által igencsak kedvelt hungarikumok minőségével kapcsolatosan is merültek fel kifogások, az őrölt fűszerpaprikánál a nyersanyag minősége nem volt igazolt. Húsipari termékek esetében az eredetigazolás hiánya miatt több külföldről behozott élelmiszert ártalmatlanítottunk, az ügy tisztázása során engedély nélkül működő átcsomagolókat találtunk. Egy élelmiszerláncnál megközelítőleg 60 húsipari készítmény esetében kell hatóságunknak eljárni.

-Hány esetben szabtak ki bírságot?

- Idén 1618 élelmiszermintát vizsgáltunk, a kifogásolási arány tíz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!