Székesfehérvár

2016.05.21. 20:36

Harmadszorra már szép lesz

SZÉKESFEHÉRVÁR - Hagyományos teaceremónia, harcművészeti és kimonóbemutató is szerepel a nemzetközi bonsaikiállításhoz kapcsolódó programok között, amelyeket a Hiemer-házban láthat a közönség. És persze origamizni is lehet.

Hajnal Csilla

Nincsenek sokan az asztalok mellett, aki viszont itt van, másodszor is nekifut, próbálkozik, hogy még szebb legyen a papírból hajtogatott virág. A Magyar Origami Kör művészeti szekciójának vezetője, Horváth Hella végtelen türelemmel magyarázza, mutatja, a papírnak éppen melyik sarkát kell behajtani, aztán egymásnak fordítani, hogy végül kialakuljon a mű. Nem baj, ha az első nem pontos, nem szép, a következő majd jobban sikerül – biztatja kezdőket.

Fotó: Koppán Viktor

Hella a gyerekeivel kezdett hajtogatni, autodidakta módon sajátította el a lépéseket, mára művészi szintre jutott – ezt nem egy kiállításon láthatták a fehérváriak. Engem most az a bonsai fácska nyűgözött le, amit a szomszédban látható nemzetközi kiállításhoz kapcsolódva készített. Nem volt sok időm – szabadkozik, azért nem olyan ágasbogas, mint amilyen lehetne. Mit mondjak: messziről én igazinak véltem a fát... A törzse, a nagyobb ágak alapja alufóliából készült, azt gyűrte, formázta meg Hella, aztán borította be a szép, batikolt papírral. Az apró virágokat ebből szebben lehet elkészíteni – magyarázza Hella, közben jár a keze, mutatja, hogy a még csak félig kész virág akár egy fénykép kerete is lehet, jó ajándéknak is, például anyák napjára a gyermek fotójával. De lépünk tovább, még egy kis igazítás, és az asztalon ott sorakoznak a kész kis csodák!

Aztán Hella nekem is ad egyet a rétegeire szedett papírzsebkendőből. Igyekszem elhinni, hogy meg tudom csinálni – és tényleg: nagyjából öt perc alatt nekem is kinyílik egy aprócska rózsa a kezemben! Otthon kipróbáltam: egyedül is ment. Szóval, aki rózsacsokrot szeretne, ma feltétlenül menjen a Hiemerbe!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!