Székesfehérvár

2016.01.02. 10:33

Így lett az apunak saját autója

Székesfehérvár - A Matchbox-sorozatok legnevesebb példányai, például a Convoy, a Yesteryear, a Super Kings, vagy a Speed KINGS is látható. Persze mind kicsiben.

Szabó Zoltán

De nem csupán ezek, hanem miniatűr vagy nagyobbacska kamionok, traktorok, személyautók, rendőrségi, tűzoltó vagy épen katonai járművek: összesen körülbelül 250 darabot láthatnak az érdeklődők a Fehérvári Civil Központban a Csupa Mecsó című, január 9-ig látható családi matchbox gyűjtemény kiállításon. Aki figyelmesen nézi át a tárlókat, bizonyos tematikát is megfigyelhet a régi, a gyűjtemény legértékesebb darabjait képező pici modellektől kezdve egészen a - nevezzük így - haszonjárművekig.

A gyűjtőt Kovács Józsefnek hívják, 78 éves, és a legkülönösebb a történetben, hogy soha életében nem volt saját (nagy) autója. Mindazonáltal mindig is vonzódott az ember alkotta szép tárgyakhoz,és nehéz lenne cáfolni, hogy ezek a mini alkotások valóban kecsesek és tényleg élethűek. Külön felhívja a figyelmet az első tárlóra, ahol néhány Ford modell is látható. Mögöttük fénykép mutatja az egykori Magyar Király szállót, ahol 1927-ben Ford-kirendeltség nyílt.

Kovács József 1968-70 kezdte gyűjtögetni a modelleket, nem utolsó sorban két fiára, Péterre és Zoltánra gondolva. Ha meglátott egy szép példányt, nem tétovázott. Amikor külföldön járt az Ikarus táncegyüttessel , akkor is beszerzett egy-két szép minit . Merthogy a maroshegyi művelődési ház igazgatója volt, első szerzeményeit ott őrizgette az irodája szekrényében. Aztán nyugdíjba ment, igazából utána teljesedett ki a matchbox-szenvedélye , és érezte, hogy gyarapodó gyűjteményével kezdeni kellene valamit. rendszerezni, esetleg bemutatni. Nem dicsekvésből, hanem azért, hogy mások is láthassák, milyen szépek ezek a játékok.

A kollekciót mostanra szétosztotta. A törzsanyag nála maradt, a többit két fia családjában őrzik a felnőttek és az egy fiú, négy lányunoka. Kovács József fia, Péter is ott volt kiállítás megnyitón. Mint mondta, kicsi gyerekként imádta a kisautókat, velük aludt el, és középiskolás korában feljártak hozzá az osztálytársai a mecsókkal játszani. Így alakult ki nála a játék szeretete és tisztelete, meg aztán, teszi hozzá mosolyogva, így legalább lett az apunak saját autója. Ha nem is igazi, nagy, de az amúgy is van mindkét családban. Ahol egyelőre csak őrzik, óvják a gyűjteményt, hogy gyarapítják-e, az a jövő titka.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!