Székesfehérvár

2015.05.24. 08:16

Összetört korsó, búcsúzó valétálók a Városház téren

Fáklyákkal és bányalámpákkal felszerelkezve sétáltak szombat este végig Székesfehérváron a valétálók, mintegy negyven végzős hallgató és kísérőik.

Házi Péter

Tavaly még a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatóiként búcsúztak a PirosAlma Matertől a hallgatók, idén viszont, a két kar összeolvadását követően már az Óbudai Egyetem végzőseiként vonultak végig a valétálók. A szép és talán legszentebb szokás még Selmecbányáról, a kar egykori székhelyéről származik.  Ahogyan évszázadok óta, idén is a  menet elején vitték Magyarország és az intézmény zászlaját, amit a szalamander és a májusfa követett. A végzősök után a volt hallgatók, veteranissimusok, a tanári kar és a vendégek csoportja vonult.

A menetet Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a Városház téren, a búcsúzó hallgatók nevében pedig Kiss Gergely köszönt el a tanároktól, a várostól, felidézve az itt töltött éveket. Megköszönte, hogy a város kiállt a kar megmentéséért, így a geoinformatikai, földmérő képzés továbbra is Fehérváron maradhat.  A geoinformatikai intézet nevében Busics Györgyigazgató köszönt el a végzősöktől. Ezután következett a hagyomány újasbb látványos mozzanata:  A valétálók között körbejárt az évfolyamkorsó, amiből minden végzős ivott egy kortyot, majd miután kiürült, a valétaelnök összetörte és a cserepekből mindenki kapott egy-egy darabot. A végzősöket az alsóbb évesek jelképesen "kirúgták a városból", hogy elindulhassanak új életük felé. Az estet a valétabál zárta, hagyomnyosan itt veszik le szalagjukat a valétálók és akkor adja át tisztségét utódjának a valétaelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!