Székesfehérvár

2015.04.22. 18:09

Kincses Kolozsvárra jutottak el a diákok

Székesfehérvár - Kincses Kolozsváron jártak a Felsővárosi Általános Iskola diákjai ottani magyar diákok vendégeként.

B. Kiss László

Kolozsvár neve ismerősen cseng már az általános iskolások számára is. Nagy izgalommal készültek tehát a fehérvári Felsővárosi Általános iskola diákjai is az erdélyi utazásra, amelyre a Határtalanul program keretében nyílott lehetőségük.

A fehérvári diákok Mátyás király híres kolozsvári szobránál. Fotó: Felsővárosi Általános Iskola

Apáczai Csere János, Reményik Sándor, Kós Károly – mindannyian örökbecsű értékekkel gazdagították a magyar kultúrát. Az ő síremléküket keresték meg, kutatták föl Kolozsváron a Házsongárdi temetőben a székesfehérvári diákok vendéglátóikkal, a magyar tannyelvű Báthori István Elméleti Líceum nyolcadikos tanulóival közösen. De kaptak más izgalmas feladatot is: térkép és feladatlap segítségével kellett a belváros több híres helyszínét felkeresniük, majd ott a szobrok és épületek alapos szemrevételezésével rejtvényeket megoldaniuk. Mátyás király szülőházán milyen dátum szerepel, s miért nem helyes ez a dátum? A Szent Mihály templom előtt álló szobron hány zászló található? – ilyen kérdésekre kellett válaszolni. Az élvezetes, interaktív városnézés, a Kolozsváron töltött idő alatt mély barátságok szövődtek a két intézmény tanulói és tanárai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!