Székesfehérvár

2013.07.27. 09:38

Altiszti avatás Székesfehérváron

Első alkalommal avatták fel július 27-én, szombaton az idén végzett altiszteket a fehérvári Városház téren, ahol mintegy nyolcvan altiszti tanfolyamon végzett honvéd mondta el ünnepélyesen az eskü szövegét.

Tihanyi Tamás

A szentendrei esemény után a szombati volt a második alkalom, hogy a megújuló haderőben az altiszteket a tisztekhez hasonló külsőségek mellett avatták fel. Ez is mutatja, hogy az altisztek szerepe, jelentősége és várhatóan társadalmi megbecsültsége is nagyobb a korábbi évtizedekhez képest.

A 2011-ben létrehozott MH Altiszti Akadémia a Magyar Honvédség egyetlen kiképzésre, át- és továbbképzésre szakosodott dandár jogállású katonai szervezete, amely alapfeladatként végzi a honvéd altisztjelöltek iskolarendszerű képzését, a szerződéses katonák egységes katonai alapkiképzését, valamint katonai át- és továbbképzését.



A szombaton a Városház téren felsorakozott honvéd altisztektől azt várják, hogy tudásukkal, tapasztalataikkal, példamutatásukkal és életmódjukkal aktívan segítik majd a professzionális hadsereg működését. A katonákhoz először Orosz Zoltán altábornagy szólt, majd Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondta el az ünnepi beszédet. 

Többek között kijelentette: a magyar társadalom, a Magyar Honvédség részéről mindig nagy volt az elvárás, magas volt a mérce katonáinkkal szemben évezredes történelmünk során. Az elöljárók, a bajtársak, az országlakók élete, nemzeti létünk volt a tétje a magyar honvéd helytállásának, elkötelezettségének, bátorságának, katonai-szakmai képzettségének és hazaszeretetének. A Magyar Honvédség altiszti karának nagyszerű feladata, hogy fizikai és mentális igénybevételre kész, a kölcsönös bizalmon, bajtársiasságon alapuló csapatmunkára képes katonákat, katonai egységeket képezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!