Székesfehérvár

2013.05.24. 06:38

Közgyűlés: nem lesz tarifaemelés a helyi járatokon (frissítve: zárt ülés)

Székesfehérvár - Reggel pontban nyolckor megkezdődött a székesfehérvári képviselő-testület ülése, amelyen döntés születhet többek között a buszmenetrend módosításáról, útfelújításokról, a telekadó-rendelet módosításáról.

Házi Péter

16.30

Zárt ülésen a képviselők kérésére Temesvári Balázs, a Széphő vezérigazgatója adott tájékoztatást arról, hol tart a Fűtőerőmű Kft. felszámolása. Mint megírtuk, tavaly szeptemberben a Fejér Megyei Bíróság elrendelte a több száz millió forintos tartozást felhalmozott cég felszámolását. Januárban a város is kifejezte szándékát, hogy részt kíván venni a folyamatban, amelynek végén eldől, hogy a felszámolást végző cég kiket hív meg a vásárlásra. Az eljárás információink szerint jelenleg a vagyonelemek felértékelésénél tart, úgy tudjuk, több érdeklődő is van a fűtőerőműre.

10:37 - A közgyűlés most zárt üléssel folytatódik, ahol szóba kerül a Fűtőerőmű felszámolásának állása is.

10:09 - A térkamerák felügyelete a közterület-felügyelőkhöz kerül, miután a korábbi partnerrel lejárt a szerződés. Mező Balázs szerint ehhez viszont létszámbővítés kell, mert a közterület-felügyelőknek erre már nincs kapacitása. Cser-Palkovics András kiemelte: nyolc státuszt csoportosítanak át a közterület-felügyelőkhöz, így négy-négy ember figyelheti majd a kamerákat. Ha sikerül bővíteni a kamerarendszert, akkor szükséges lehet további létszámbővítés.

A Depónia Kft. éves beszámolóját követő vita kissé hosszúra húzódott:

Horváth Miklósné a Depónia Kft-vel kapcsolatban: Márton Roland kérjen bocsánatot a félrevezetett polgároktól egy korábbi nyilatkozata miatt: semmilyen államosítás nem történt, hanem egy amerikai cégtől vásárolt vissza a város egy szolgáltató céget, amelynek most 343 milliós eredménye van, 1,2 milliárdos eredménytartalékkal zárt 2012-ben. Miért fáj Márton Rolandnak, hogy ez a pénz itt maradt a városban? Ez teszi lehetővé a tíz százalékos rezsicsökkentést. Vajon ha lenne lehetősége, visszajátszaná a céget?

Márton Roland: - A város olyan üzletrészt vásárolt meg egymilliárdért, amelynek értéke néhány hónappal később erősen megkérdőjelezhetővé vált a parlament közszolgáltatással kapcsolatos döntése miatt. Ezután drasztikus díjemelés következett, ez az oka az eredménynek. Ha van profittermelő képessége, akkor ezeket díjcsökkentésre kellene fordítani.

Égi Tamás: tíz éven keresztül kellett a városnak évi 270 milliót fizetni osztalék címén egy amerikai cégnek. 2,7 milliárd forint ment ki. A drasztikus áremelés azt jelenti, hogy az országos átlagnál 40 százalékkal alacsonyabb a fehérvári díj. A városnak a közszolgáltatója 2009-től a városgondnokság. Harminc évre a városgondnokságot jelölte meg a közgyűlés közszolgáltatónak.

Cser-Palkovics András: - Ebben a pillanatban is több pénz van a cégben, mint amennyibe a teljes megvásárlás került. Ingatlanokat és eszközöket vett meg a város! Ezeket az autókat hosszú éveken át bérelte a hulladékszállító, ez volt a szocialista üzleti modell, ezt változtatták meg a vásárlással!

9:40 - Megérkeztünk a buszmenetrend átalakításának napirendjéhez:

Viza Attila palotavárosi képviselő kérte, vizsgálják meg, hogy a 17-es busz átfordításával meg lehetne oldani az ott lakók helyzetét, miután a 29-es busz megszűnt.

Farkas László szerint is sok embernek segítene ez a megoldás. A volán szakemberei szerint ez külön költséget nem vet fel. Kérte, hogy a júliustól érvényes menetrend így készüljön el. A 2012-es megállapodásban szereplő 3,3 millió kilométernyi futásteljesítményt a mostani döntés rendezheti. Valóban vannak olyan pontjai a városnak (belső részek), ahol a változás nem hoz színvonal növekedést. A finanszírozási kérdés viszont továbbra is problémás, miután idéntől nem ad az állam normatív támogatást a helyi buszközlekedésre.

Horváth Miklósné fideszes frakcióvezető kiemelte, előrelépésnek értékelik azt, hogy 950 járat  kapcsolódik be a helyi közlekedésbe a helyközi buszok közül.

Mező Balázs szerint érdemes lett volna a lakosság véleményét kérni. A helyközi járatok bekapcsolása jó ötlet, viszont pont azokon az útvonalakon várható járattörlés, ahol helyközi járatokat nem lehet bevonni, mert ezek a járatok a város más útjain közlekednek. A buszvezetők levele szerint a buszok szólóbuszok és általában megtelve érkeznek a városba. Mi lesz akkor, ha késik a busz, mert így nem fogják elérni a helyi járatokat.

Szigli István arra hívta fel a figyelmet, hogy régi elképzelés valósulhat meg a mostani döntéssel: sok helyközi busz segíthet így bele a helyi tömegközlekedésbe. Feketehegy esetében például a 36-os járatnak jelenthetnek ezek a buszok nagy segítséget. Az Iszkai út esetében meg kell vizsgálni, hol lehetne buszmegállókat kialakítani, hogy az itteni zártkertek tulajdonosai is részesüljenek az új lehetőségből. A 10 és 13-as járat esetében viszont vissza kell térni a tapasztalatokra, szerencsés-e ilyen módon járatsűrűséget csökkenteni. Kérte, hogy a Palotai úton, a Shell benzinkúthoz helyezett buszmegálló kerüljön vissza a Mészöly Géza-Kelemen Béla utca kereszteződéséhez, a korábbi helyére.

Östör Annamária kiemelte, nem csúcsidőben lesz némileg kevesebb a járat, hanem napközben. Öreghegyen ez azt jelenti, hogy nem tíz, hanem tizenöt percenként megy a busz, de például a Rózsahegyi utcaiak nyolc percenként tudnak majd bejutni. Arra érdemes visszatérni, hogy a belső utakon miként lehetne javítani a tömegközlekedést.

Márton Roland szerint egyértelmű közszolgáltatási színvonal csökkenésről van szó. Cser-Palkovics András szerint 950 új járat lép be, ami nem tekinthető rossz eredménynek. Kérte, az első hónapok tapasztalata alapján a volán fontolja meg, hogy lehetne-e átcsoportosítani helyi járatokat olyan területekre, ahol nem mennek helyközi járatok. A 17-es busz „átfordítása”, valamint a Palotai úti buszmegálló áthelyezés esetében a közgyűlés kérte a lehetőség megvizsgálását. Arról is döntés született, hogy nem lesz tarifaemelés a helyi járatokon.

9:22 - Döntés született arról is, hogy a város legendás polgármesterének, Csitáry G. Emilnek a szobrát a Rózsaligetben helyezik el.

A palotavárosi tavaknál lévő Királyok parkja egy új közösségi tér lehet - erről Viza Attila körzeti képviselő beszélt a közgyűlésen annak apropóján, hogy döntés született a park teljes felújításáról.

A székesfehérvári útfelújítások esetében - mint Cser-Palkovics András fogalmazott - szeretnék, ha fehérvári vállalkozások végezhetnék el a munkát, ezért meghívásos eljárásban igyekeznek kiválasztani a kivitelezőket.

A Széchenyi út burkolata rendkívül töredezett, több helyen közműhibák miatti foltszerű helyreállítások találhatók. Az autóbusz-megállóhelyeken a térkő burkolatok és aszfaltburkolatok felgyűrődtek, vízelvezetési problémákat okoznak az egyenetlenségek. Fontos a romlási folyamat megállítása, mert a csapadékvíz a pályaszerkezet dinamikus romlásához vezetne. Amennyiben a tervezett költségek keretén belül megoldható az autóbusz-megállóhelyek bazaltbeton burkolatokat kapnak.

A Nagyváradi utca aszfaltburkolata és a járda között lévő burkolatlan sáv vízelvezetési problémákat okoz. Fontos a teljes felület újraaszfaltozása.

A Raktár utcában és a Puskás Tivadar utcában elöregedett a burkolat, több helyen vízelvezetési problémák vannak. Számolnunk kell azzal, hogy a Mártírok útja felújítása miatti forgalomkorlátozások, csatlakozó utcák lezárása idején ezekben az utcákban forgalomnövekedés is várható.

Gellért újsor Jankovics és Bőrgyár utca közötti szakaszán vízelvezetési problémák miatt a burkolat töredezett, illetve az elázások miatt a teherbírással további gondok várhatóak.  A padka és vízelvezetés rendezését követően a pályaszerkezetet újjá kell építeni.

Kőrösmezei utca a szennyvízcsatorna beruházást követően nem lett teljes szélességben helyreállítva, mivel a csatornaépítés csak részben érintette a burkolatot. Az út már a beruházás előtt is rossz állapotú volt, komoly vízelvezetési problémákkal. Ebben a programban a burkolat úgy kerül felújításra, hogy a vízelvezetési problémákat is megoldjuk. Azzal számolni kell, hogy a magáningatlanokról szabálytalanul kivezetett csapadékvizek továbbra is veszélyeztetni fogják az út állagát, így ezek megszüntetésére az útépítéssel egyidejűleg az érintettek felszólításra kerülnek. Ez a probléma az Öreghegy számos utcájában fennáll, sok esetben az utak állagromlását a magáningatlanokról kivezetett csapadékvizek okozzák.

A Rózsahegyi utcában szintén teherbírási problémák vannak az elöregedett burkolat, illetve összetört szegélyek miatt. Ezek teljes cseréje szükséges.

A Tordai utcában a burkolat mozaikosan összetört, teherbírási problémák még nincsenek, és megelőzhetők, egy új kopóréteg építésével.

8:56 - Ismét napirendre került az állattartás problémája. Mező Balázs (Jobbik) szerint korábban sem szabadott volna a mezőgazdasági haszonállat tiltását jelentő rendeletet alkotni. Véleménye szerint egy önkormányzati rendeletnek erősebbnek kell lenni, mint egy lakóközösség döntése, ezért azt javasolta, hogy csak akkor lehessen érvényes egy lakóközösség döntése kedvtelésből tartott állatok esetén, ha az szigorúbb, mint a város rendelete. Szigli István szerint is ideje volt a haszonállatok tartását tiltó rendelet megszüntetésének: a kormány éppen az önfenntartó, gazdálkodó életmódot folytatókat próbálja támogatni. Ez a döntés is ebben segíthet. Bóka Viktor szerint a megyei jogú városok álláspontja az, hogy törvény nem korlátozhatná önkormányzat rendeletalkotását. Az alkotmánybírósághoz fordultak ez ügyben, de nincs döntés. Ha társasházak esetében a lakóközösség el tudta dönteni, mik a szabályok, véleménye szerint ezt nem kellene bolygatni. Emlékeztetett arra, hogy a Géza utcai marhatartást ezentúl csak birtokvédelmi úton lehet szabályozni, vajon mit szólnak ehhez a környék lakói?

Az óvodák összevonását is folytatja a fehérvári képviselő-testület: három óvoda szűnik meg beolvadással. A Nefelejcs Óvoda 2013. július 31. napján megszűnik és beolvad a Napsugár Óvodába. A Mancz János Óvoda a Rákóczi Úti Óvodába, a Sziget Úti Óvoda pedig a Tolnai Úti Óvodába olvad bele. Az összeolvadással kapcsolatban több képviselő is felszólalt. Brájer Éva szerint a fehérvári szocialisták 2007-ben hozták be a fűnyíró elvet követő összevonásokat, ehhez képest most alaposan körbejárták a témát. Minden óvodai intézményben voltak, hosszú órákon át egyeztettek, egyetlen olyan megkeresésről sem tud, ami szülőtől, dolgozótól érkezett volna panaszként. Tavaly három óvodai csoporttal bővítették a város férőhelyeit. Márton Roland szerint álláspontjuk évek óta szilárd: Fehérváron választási győzelmük eseteén növelni fogják a férőhelyek számát! A választások után annyit kértek, két új bölcsőde és óvoda tervezése induljon meg, de ebből semmi nem valósult meg.

Cser-Palkovics András szerint az, aki nem szavazta meg a költségvetés módosítását, az azt sem, hogy nyáron mely óvodák felújítására lehessen pénzt fordítani.

A testület végül elfogadta az előterjesztést.

8:21 - Szigli István: Ismert, hogy jól halad a szociális városrehabilitáció előkészítése. A szülők kérésére a szárazréti iskola esetében az a kérés, hogy a Vörösmarty helyett a Vasvári általános iskola tagiskolája legyen. Ide egy autóbusszal könnyebb eljutni, nem kell átszállni.

Cser-Palkovics András szerint ez ügyben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak kell döntenie.

Márton Roland kiemelte, az iskolai átszervezések esetében csak a negatívumokat lehet sorolni, a jövőben célszerű lenne hatástanulmány készítését kérni a tankerülettől.A döntés szerint a tankerület összevonja az Arany János és az Ezredéves iskolát. Az Arany János Iskola Palotai úti telephelyén lévő két autista csoport a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában kap helyet.

A költségvetés módosításáról is döntöttek, erre elsősorban a tavalyi év pénzmaradványának felhasználhatósága miatt volt szükség.

A telekadó-rendelet módosításával kapcsolatban örömét fejezte ki Márton Roland (MSZP), hogy a városvezetés lényegében kivezeti az adót. A kérdés továbbra is az, mi lesz a méltányossággal olyan esetekben, amikor a kivetett telakdó az adott adóalanya éves bevételének akár 50 százalékát is elviszi. Behajtás alatt vannak  több százezer forintos adóhátralékok.

Bóka Viktor jegyző szerint korábbban és most is van lehetőség méltányosságra, be kell nyújtani a kérelmet, az adóiroda megvizsgálja. Aki eddig beadta a kérelmet, 80-90 százalékban kapott valamilyen könnyítést.

Cser-Palkovics András szerint a döntéssel Fehárváron nincs magánszemélyeket terhelő helyi adó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!