Székesfehérvár

2013.01.17. 19:20

Bábokká lettek az igazgatók

Az államosítás a jelen formájában nem hozhatja meg az oktatás színvonalának emelését - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Márton Roland, az MSZP városi elnöke.

Tribolt Lajos

Január elsejétől állami tulajdonba kerültek a székesfehérvári iskolák, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vált a fehérvári pedagógusok munkáltatójává. Az MSZP a kezdettől fogva ellenezte a közoktatási intézmények államosítását, a székesfehérvári szocialista képviselők Márton Roland és Knizse Gyula képviselők nem szavazták azt meg a városi közgyűlésben.

Az állami intézményfenntartó állományába tartoznak az idei évtől a pedagógusok, valamint az oktató és nevelő munkát közvetlenül segítő közalkalmazottak is. Jelenleg a munkába járáshoz szükséges bérletek kifizetése is késik. A korábbi cafetéria és egyéb  béren kívüli juttatások is megszűnnek, vagyis csökken a pedagógusok éves jövedelme - mondta csütörtöki tájékoztatóján Márton Roland.

Az iskolák igazgatóit a központi akarat végrehajtó bábjaivá degradálták. Naponta alázzák meg őket újabb és újabb jelentések bekérésével, teljesíthetetlen határidőkkel. Egy iskola életében nem lehet élesen különválasztani, hogy mi tartozik az üzemeltetéshez és mi a fenntartáshoz, ezért volt jó helyen az iskola  az önkormányzatoknál.  A  szakmai érdekképviseletek naponta jelzik az államosítás átgondolatlanságát és azt, hogy  a végrehajtása nem eredményezheti a színvonal emelését. Az MSZP arra számít, hogy 2013-ban tovább mélyül a Fidesz hibái miatt kialakult "tudásválság".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!