Székesfehérvár

2012.05.19. 14:54

Mag és Maghéj, a szeretet és a gondoskodás jegyében

Székesfehérvár - Az ebben az időszakban szokásos Születés hete fesztivál helyett, de inkább annak nyomán rendeztek családi napot - elsősorban az óvodás korosztályra koncentrálva - szombaton Fehérváron.

Kocsis Noémi

A Szabadművelődés Házában szombaton a szokásos gyermekzsivaj is hangosabb volt ezúttal, hiszen az intézmény vérbeli családi napnak adott otthont, az újszerű Mag és Maghéj programnak. Az egész napos rendezvénysorozatot két fiatal nő, Müller Judit és Molnár Andrea találta ki, szervezte meg, az önkormányzat, a Humánszolgáltató Intézet, a Csemete Alapítvány és az Echo Survey kutatóintézet közreműködésével. Szerencsére támogatók is a rendezvény mellé álltak, számos színvonalas előadást hallhattak ugyanis az érdeklődők.


A gyermek megszületése utáni legtipikusabb szülő problémák kerültek itt terítékre: a helyes kötődés kialakítása, a sokak életét megkeserítő közösségbe kerüléskor tapasztalt elválási gondok, az édesanyák fizikai-szellemi leterheltsége, a nőiesség megőrzése, a gyermeki hiszti kezelése és persze azok a dolgok, amelyekért a szülők aggódni szoktak: megfelelően fejlődik-e a gyermekem, mi lesz, ha megbetegszik, és később milyen és mennyi különórára érdemes vinni, hogy az még az egészséges fejlődését szolgálja?

 Müller Judit két kisgyermekes anyuka elmondta: a legnépesebb, az óvodásokat felölelő korosztályra szerettek volna koncentrálni az eseménnyel, ezért találhattak sok színes játékkal gazdagított szabadtéri játszóházat az apró érintettek az épület mellett, míg bent az anyukák akár a babamasszázs alapjait is elsajátíthatták a szakemberek útmutatása alapján. Többféle bemutatóprogramot kínáltak a gyermektornától az egészséges babatáplálásig. Az emeleten érdekes foglalkozás készülődött, Mészöly Barbara, az Alkonyattól Pirkadatig Alapítvány vezetője elfoglalt, leterhelt anyukáknak vezet „felszabadító” táncot és hozzá kapcsolódó beszélgetést. Ugyan ez a program ezúttal nem jött létre, a lehetőség azonban az alapítványnál havonta egyszer adott. S ugyan kinek ne lenne szüksége egy teljesen szabad, kötetlen táncra a mindennapok stresszes hajszoltsága közepette?


A földszinti játszóházba várták a Vörösmarty Színház művészeit, Zsurzs Katit és Tűzkő Sándort. A „színész bácsit” egy fotó erejéig éppen akkor csíptük el, amikor a hancúrozó gyerekeknek mesét olvasott fel. Majd egy idő után letette a könyvet, s belevetette magát a csúszdák és párnák kavalkádjába

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!