Székesfehérvár

2012.03.20. 15:22

Fellépés a sírrongálók, viráglopók ellen: térkamerákat szerelnének föl a temetőkben

Székesfehérvár - Az különösen dühítő, ha sírkertben tapasztalunk vandalizmust. Pedig sajnos visszatérő vendég a megye temetőiben a rongálás, amelynek legtöbbször emberi primitívség az oka.

zaol.hu

Székesfehérvár legszebb és legrégibb sírkertje a Hosszú-temető. Olyan síremlékeket találhat ott a látogató, amelyek közé idegenvezetővel csoportokat lehetne kalauzolni, akár egy múzeumban. Nagyon sok egykori városatya, hős katona nyugszik földjében. Több civil és katonai szervezet, iskola és magánszemély dolgozik azon, hogy megmentse az utókornak a sírokat. Időről-időre lapunk is elkíséri őket áldozatos munkájuk helyszínére: legutóbb például Cser-Palkovics András polgármester és Kovács József altábornagy, a Katonai Felderítő Hivatal főnöke (akkor még az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokaként) ragadott ecsetet, hogy példát mutatva részt vegyen az állagmegóvásban. De mintha egy-egy ilyen gesztus csak még jobban rombolásra, kegyeletsértésre ingerelné azokat, akiknek semmi sem szent.  
A Városgondnokság már korábban is szeretett volna térfigyelő kamerát felszerelni a város legforgalmasabb temetőiben, hogy elejét vegye a sírrongálásoknak és a viráglopásoknak. Korábban azonban az adatvédelmi biztos álláspontja szerint erre nem volt lehetőség, ezért Bozai István városgondnok írásban kért véleményt arról, milyen módon lehetne térfigyelő rendszert telepíteni a temetőkbe. Az írásos válasz szerint igen szigorú feltételekkel van erre lehetőség, de ennek részleteit Bozai István éppen a leendő kamerák hatékony, elrettentő szerepe miatt nem kívánta elárulni. Ami biztos: a Városgondnokságnál jelenleg zajlik egy  belső ellenőrzési szabályzat kidolgozása a kamerák működtetésével kapcsolatban, amelyeket várhatóan a temetői portaszolgálat felügyel majd.
  A tervek szerint a város négy nagy temetőjébe, a Hosszú, a Csutora, a Béla úti és a Szedres temetőbe is szerelnek fel kamerákat, mégpedig Bozai István reményei szerint idén szeptember-október környékén, hogy Mindenszentekkor már ezek a készülékek is őrizzék a temetők biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!