Székesfehérvár

2009.02.20. 03:29

Forintosított hideg

<b>Székesfehérvár</b> - Különösen a decemberhez viszonyítva igencsak hideg volt a január, ezért - bár áremelés nem történt, a napokban a legtöbben mégis magas fűtésszámlát kaptak.Igen nagy eltérés lehet két egyforma nagyságú lakás fűtésszámlája között is

Házi Péter

Amíg 2008 decemberének átlaghőmérséklete plusz 2,8 fok volt, addig a magunk mögött hagyott januárban mínusz 1,6 fok napi átlagot mértek. A két érték között majdnem négy és fél fok a különbség, ami a fűtésre lefordítva azt jelenti, 25-26 százalékkal több energiát kellett felhasználni ahhoz, hogy a távfűtött lakásokban tartani lehessen a megszokott hőmérsékletet. Ez egyben azt is jelenti, hogy a decemberihez képest mintegy negyedével nagyobb fűtésszámlákat kaptak kézhez a napokban a távfűtött lakásokban élők.

A Széphő Zrt. hőszolgáltatási vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére elmondta, egy kétszobás átlaglakásra vetítve ez hat-tizenkétezer forinttal is nagyobb számlát jelenthet a decemberihez viszonyítva. Nagyon nehéz azonban összehasonlítani a ténylegesen fizetendő összegeket még azonos alapterületű lakások esetében is, mert a számla végösszegét egyrészt befolyásolja a jövedelmi kategóriák alapján járó állami támogatás nagysága, másrészt az adott épület hőtechnikai jellemzője. (Azaz, van-e például külső hőszigetelés a házon, szabályozhatóak-e a radiátorok, újak-e az ablakok és az ajtók.) Ezért fordulhat elő több esetben az, hogy egy kétszobás lakás havi fűtésdíja az egyik lakótelepen 28, a másikon meg mondjuk 36 ezer forint... A fehérvári távfűtött lakásokban élőknek egyébként 58 százaléka tartozik abba a legtehetősebb körbe, akik mindössze havi 1150 forint támogatást kapnak az államtól, tizenhárom százalékuk pedig a legrászorultabb kategóriába tartozik, akik a támogatásnak köszönhertően szinte féláron kapják a fűtést.

Pájer Sándor arra is emlékeztetett, hogy az idei fűtési szezon igen korán, már szeptember 16-án elkezdődött a hideg miatt, ugyanis tíz fok alatt volt a napi középhőmérséklet. Miután szeptemberben Fehérvár polgármestere bejelentette, hogy a hivatalos fűtési szezon kezdetéig hatvanhat százalékos kedvezményt kapnak a lakók a fűtésdíjból, a házaknak már több mint nyolcvan százaléka kérte a szezon előtti fűtést. Ami az eddigi szezont illeti, a sokévi átlaghoz képest egy fokkal melegebb az összhőmérséklet, ám mivel úgy tűnik, hogy a február a szokottnál hidegebb lesz, így a fűtési szezon zárultával nagy valószínűséggel a sokévi átlag áll majd be .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!