Székesfehérvár

2008.12.29. 03:28

Most elköszön a városfejlesztő

<b>Székesfehérvár</b> - <em>Póczos Géza</em> az az ember, aki nem csak szemlélője, de tevékeny résztvevője volt Fehérvár rendszerváltás óta tartó fejlődésének. Húsz év után most nyugdíjba megy.

Házi Péter

1989. július 15-e óta nap mint nap megmászta a városháza lépcsőit, nap mint nap lenyomta a II. emelet 63-as iroda kilincsét Póczos Géza, aki korábban az önkormányzati tulajdon-, vagyonkezelő és beruházási osztály vezetője volt, majd a tíz éve történt átszervezés óta betölti a városfejlesztési igazgató posztját. Jövőre azonban nyugdíjba megy a városháza egyik legrégebbi, jól ismert, jól megszokott bútordarabja :

- Nem egy ismerősőm mondta, te vagy itt az állandóság , s ez bizony mindig jó érzéssel töltött el. Az elmúlt húsz év, akármilyen közhelyesnek is hangzik, de tényleg gyorsan elszállt, ám úgy gondolom, büszke lehetek arra, hogy ott lehettem, bábáskodhattam a Fehérvár jelenlegi arculatát, fejlődését meghatározó fejlesztéseknél - mondja Póczos Géza, aki jól emlékszik a városi uszoda 1990. augusztus 16-ai átadására, ugyancsak az ő nevéhez fűződik a szennyvízcsatornázás megkezdése, az elkerülő út építésének és a volt börgöndi reptér hasznosításának az elindítása. Ugyancsak a városfejlesztési igazgató feladata volt a fehérvári logisztikai központ létrehozása és a szociális bérlakásépítési program újraindítása 1995-ben.

- A rendszerváltással egy új, tulajdonosi alapon működő önkormányzatot és egy erre alkalmas hivatalt kellett kialakítani. Igen fontos feladat volt például az egykori szovjet ingatlanok hasznosításának kitalálása, az állami vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba kerülésének lebonyolítása vagy a víziközművagyon és a sportingatlanok átvétele. Azt azért sajnálom, hogy a teljes csatornázottságot nem érhettem meg munkakörömben, de 2009-2011. között uniós pénzek segítségével ez a munka is befejeződik - összegez a városfejlesztési igazgató, aki szerencsés és boldog embernek tartja magát. Van is miért, hiszen három felnőtt lánya és három unokája is van, akik közül a legidősebb fiú, és a papához hasonlóan nagyon szeret focizni. Póczos Géza szabadidejében amúgy nem rest kedvesével nagyobb túrákra is elindulni.

- Ameddig fizikailag, szellemileg alkalmas vagyok rá, nem akarom abbahagyni a tanítást: leendő ingatlanszakértőket oktatok a szakmára. Tagja vagyok a megyei mérnöki kamarának és a veszprémi igazságügyi kamarának is, melyek biztosítják továbbra is a szakmával való kapcsolatomat. Hiszem és vallom azonban, hogy addig kell abbahagyni a főállásban végzett, kinevezett köztisztviselői munkát, amíg van az embernek reputációja, helyet adva ezzel a fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!