Szabadbattyán

2017.01.01. 20:55

Jégszobrász, láncfűrésszel

Szabadbattyán - M. Tóth Zsolt, az egyik legismertebb magyar jégszobrász látványos bemutatóval kápráztatta el a nagy-érdeműt nemrégiben. Angyalt faragott az ünnepre a mintegy százharminc kilós jégtömbből.

V. Varga József

Amint megtudtuk: a láncfűrészes jégszobrász, M. Tóth Zsolt 1996 óta készít jégszobrokat, de a nagyközönség előtt csak 2002-ben, a grazi jégszobrász-világbajnokságon mutatkozott be. Verseny versenyt követett ezután, melyek során sok tapasztalatot gyűjtött és tudást szerzett. Londonban felfigyelt rá a nemzetközi szakma, és az Amerikai Egyesült Államokban lehetőséget kapott a további tanulásra, fejlődésre.

- Floridában David Berman volt a mesterem, aki látás- és gondolkodásmódjával felszínre hozta belőlem az alkotót - mesélte. - Amit tudsz, mondd ki, és ha jó vagy bármiben, mutasd meg! - ezzel biztatott.

M. Tóth Zsolt jégszobrász komponál - jégszilánkok metal zenére, a nézőközönség örömére
Fotó: V. Varga József

Végigkísértük Zsolt battyáni bemutatóját. Felzúgott a metal zene és a motoros fűrész, nagyokat szusszantott a pneumatikus maró, csiszoló, és ahogy a munka megkívánta, sorban kézbe kerültek a speciális vésők és kaparók is. Fokozatosan tűnt el a jégtömb, és előbukkant a forma. Félórába telt, mire elkészült a mű, és a mester letette szerszámait. Aztán egy szempillantásra váratlanul lángba borult az adventi angyal, szikrázott a világ, tapsolt a közönség.

- A jégszobrásznak csupán néhány óra adatott meg az örökkévalóságból - hangsúlyozta Zsolt. - Maradandó csak a megújulás, a szépség. A fotókon és az emlékekben. Alkotok, folyton-folyvást.

Amint kifejtette: egyedüli technikával fagyasztja a kristálytiszta, átlátszó jégtömböket, ami lehetővé teszi a lassabb olvadást. Így a jégszobrok élettartamát vagy két órával meg tudja növelni, ez a szobrok méretétől függően nyolc-tizenkét órás életet
is jelenthet.

M. Tóth Zsolt számos hazai és nemzetközi elismerés, díj birtokosa, de mindezek mellett a bemutatók közönségének figyelme, öröme is fontos a számára. A kíváncsisággal teli, csillogó gyermekszemek sokáig elkísérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!