Sportvilág

2017.07.30. 18:25

Csodálatos hétvége volt! Hosszú Katinka aranya, és három ezüst a végére

BUDAPEST A FINA 2017-es vízes vb nagyszerű magyar sikerekkel zárult. Hosszú Katinka saját világbajnoki csúcsát megdöntve védte meg címét, míg Verrasztó Dávid 2. lett.

Káldor András

Arannyal felérő ezüstérmet nyert Hosszú Katinka 200 méter háton. A szám olimpiai 2. helyezettje - akit Rióban hatalmas hajrával előzött meg az amerikai Maya DiRado - az egyes pályán vágott neki a négy hossznak, tökéletesen kapta el rajtot, és pillanatok alatt az élre állt. Főként ennek köszönhetően az utolsó hosszt is elsőként kezdte meg, ám a táv vége előtt 25 méterrel a címvédő ausztrál Emily Seebohm hatalmas hajrát nyitott, és a hátrányát ledolgozva előbb az amerikai Kathleen Bakert, majd Hosszút is megelőzte. Hosszú végül országos csúccsal, 2:05.85 perces idővel csapott a célba.

A második magyar érdekeltségű döntőben a 17 éves Milák Kristóf és Cseh László is ott volt a szám olimpiai bajnoka, Joseph Schooling és a kétszeres ötkarikás Caeleb Dressel mellett. Cseh ezúttal is lassan startolt, Milák azonban nem esett ebbe a hibába, de így is csak hatodiknak fordult, míg Cseh nyolcadiknak. A második ötven méteren látszódott, hogy csak a fiatalabbik magyar lehet versenyben az éremért, elképesztő hajrájával Schoolingot is megelőzve végül 2. lett. Cseh 50.92-vel végzett ötödikként.

Hosszú Katinka leiskolázta a 400 méteres vegyesúszás mezőnyét, világbajnoki csúccsal első Fotó: getty images

A szombati versenynap minden kétséget kizáróan legnagyobb várakozással vár eseménye a férfi vízilabda döntő volt, amelyen Magyarország válogatottja Horvátország ellen szállt medencébe az aranyéremért. Az összecsapást a horvátok nyerték 8-6 (4-0, 0-2, 2-2, 2-2)-ra miután az első negyedben még nagyon idegesen játszott a magyar együttes, amely később nagyot küzdött ugyan, de a 0-4-es kezdést nem tudta kiheverni. Kétségtelen, hogy nagyon sok energiát elvitt, hogy innen kellett felkapaszkodniuk. Döntetlennél úgy érezték, lehetne fordulópont, de a 4-4 után kapott két gól demoralizáló volt. Ennek ellenére küzdött a csapat, amit az is jelez, hogy még két másodperccel a vége előtt, mínusz kettőnél próbált legalább szépíteni.

A vasárnapi záró napra is maradt bőven program, Verrasztó Dávid szenzációs volt, a 400 méter vegyesen, és a harmadik idővel jutott a finaléba, míg Gyurta Gergely a 18. lett. Az előző világbajnokságon ezüstérmes Verrasztó a döntőben jól kapta el a rajtot, háton feljött a 3. helyre, a mellen 50 után pedig már a 2. volt. A gyorsra másfél másodperces előnyre tett szert a harmadikkal szemben, és bár nagyon jöttek fel a riválisok, meglett az ezüst! Az aranyat az amerikai Chase Kalisz szerezte meg, megdöntve Michael Phelps 2007-es vb-csúcsát (4:06.22).

Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott be a 400 vegyes esti döntőjébe, míg Jakabos Zsuzsanna a 12. helyen zárt. Verrasztó Dávid ezüstérme megalapozta a parádés hangulatot a Duna Arénában, amikorra Hosszú bevonult a fináléban. A magyar versenyző rögtön az élre állt, 100 méter után már közel egy másodperc volt az előnye, háton még meg is duplázta ezt 50 méter alatt, féltávnál pedig már 2.7 másodperccel volt jobb riválisainál. A japán Ohasi Jui próbálkozott támadással, de hiába, csak nőtt Hosszú előnye, és az utolsó százra már félelmetes 3.22 másodperc volt.

Az Egyesült Államok nyerte meg a férfi 4x100 méteres vegyes váltók döntőjét, a Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik felállású magyar csapat a 7. helyen zárta a finálét. A Burián Katalin, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Molnár Flóra kvartett új országos csúccsal a 10. helyet csípte meg a női 400 méteres vegyes váltók versenyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!