Sportvilág

2012.09.09. 16:17

''Eltörhetem a lábad?''

A 38. alkalommal megrendezett Kassa-ralin szépen szerepeltek a magyar versenyzők, akik közül a legeredményesebben a fehérvári Matók Ádám, Szabó K. Tián duó teljesített, hiszen a 8-as kategóriában magyar bajnokok lettek, a Közép-európai Zónaversenyben is megnyerték a kategóriájukat, valamint a kétkerekes autók versenyét, a szlovák és lengyel versenyzőkkel megtűzdelt mezőnyben.

Matók János

Az abszolút értékelésben a 22., amíg a magyarok között a 10. helyen végeztek, s miután egy N-es autóról van szó, ez kiváló eredmény, a legközelebbi hazai versenyen prioritást kapnak. A legjobb magyar egyébként az abszolút 3. helyen záró Kazár Miklós lett, őt Hadik András követte a 4. helyen.

Még mielőtt szombaton délután elkezdődött volna a 38. Kassa-rali utolsó, a 13. gyorsasági szakasza,   a gejzíri,   Herlany település mellett, a fehérvári Tobak Team Hungary párosának a navigátora, Szabó K. Tián a következőkkel jelentkezett be telefonon: "Van egy kis baj, a Honda mindkét gátlója eltörött, a rugókon jöttünk le a 24 és fél kilométeres előző gyorsról, az olaj is folyik, a kartervédővel is gond van,  de az a lényeg, hogy leértünk. Még huszonvalahány másodperc az előnyünk, de a pilótám, Matók Ádám megcsinálja, ebben biztos vagyok."  



Őszintén szólva, a csapat többi tagja, akik a 13. szakasz beírójánál várták a a fiúkat, ekkor egy pillanatra elbizonytalanodtak, de pár másodperc múlva, miután egymásra néztek,  szinte egyszerre   mondták: "Megcsinálják, mert ezt akarják!"



Arról volt szó, hogy a magyar I. osztályú bajnokságban újonc, s addig csak 3 orb-futamon elrajtoló Matók-Szabó duó már a pénteki nap során  megszerezte a magyar bajnoki címet, de a szlovák, lengyel és magyar közös Közép-európai zónaversenyben is magasan vezették kategóriájukat, és nagy meglepetésre a 22 kétkerekes autó  Ford Fiesta, Citroën C2 R2 Max, Citroen DS 3, Renault Megane R4, Honda Civic Type R, Suzuki Swift Super1600, Skoda Fabia, Seat Ibiza, Renault Clio Ragniotti, Peugeot 206  között is a fehérvári Honda Civic Type R állt az élen az első nap után.



Pedig a többi géphez viszonyítva, megjelenésében tyúk ketrechez hasonlította Ádám és Tián autóját még pénteken délelőtt az egyik rivális, aki elnézően vigyorgott, amikor meglátta a fehérváriak által használt Yokohama gumikat. Hiszen a rali összes résztvevője a világhírű francia gyártmányt használta, s nem az elavultnak minősített japánt.

Ám valamikor a 4-5. gyorsasági után az egyik legnagyobb rivális, a többszörös lengyel bajnok Herbi, Holdenmayer duó navigátora a következőket mondta Ádámnak mosolyogva: "Eltörhetjük a lábad?"



Természetesen csak elismerően viccelt társával együtt, mert ők már akkor tudták, hogy a fehérvári páros nagyot durrant Kassán. Később azt is megtették, hogy az egyik gyors előtt a Honda lengyelországi elnökét a rajtra várakozó fehérváriak autójához kísérték, majd az ajtót kiniytva bemutatták a fehérvári párost.



Azt, hogy a fehérvári duó, szinte megállíthatatlan a versenyen, azt a verseny felügyelő bizottsága is elismerte: miután Ádám két gyorson is befogta az előtte haladó, a fényévekkel erősebb Reanult Megane R4-est, de a nagy por miatt nem lehetett volna megelőzni, az egy perces rajtoltatás helyett 2 percet rendelt el közöttük. Ádám és Tián ekkor 1 perc 22 másodpercet adott a riválisnak. Mi lett volna akkor, ha marad az 1 perc különbségű rajtoltatás?



De visszatérve a futam utolsó gyorsasági szakaszára, amikor a Honda  beért a célba, feszült volt a várakozás: az ellenfelek milyen időt mennek ezt követően a 11 kilométeres szakaszon? Aztán amikor a Ford és a Citroën is beért, s az idejük kikerült a falra, kiderült, hogy az előnyből  Ádám és Tián másfél  másodpercet(!) megőrzött az utolsó leheletével küzdő Hondával, így a kategóriában és a kétkeresek között is az elsők lettek  a zónaversenyben, amíg az abszolút értékelésben a nagyon előkelő 22., a magyarban pedig a legközelebb már prioritást jelentő 10.(!)  helyen végeztek.

Közben pilóta és navigátora, a beírótól 200 méterre  holt fáradtan várakozott az autónál, majd amikor a hírnököktől megtudták az eredményt,  egymás nyakába borulva, mindketten könnyezve  nyugtázták a fantasztikus sikert. Amelyhez a külföldi és magyar versenyzők is elismerően gratuláltak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!